Direct naar artikelinhoud

Financieel expert wordt premier Congo

De Congolese president Joseph Kabila stelt zijn oud-financiënminister Augustin Matata Ponyo aan tot nieuwe premier. Matata kreeg van het IMF een pluim omdat hij de Congolese economie wist te stabiliseren.

De nieuwe premier is eerder een technocraat dan een volbloed politicus. Matata (47) is afkomstig uit de stad Kindu in de provincie Maniema en is gespecialiseerd in monetaire en economische politiek. Hij bekleedde jarenlang een topfunctie bij de Congolese nationale bank.

In februari 2010 werd hij benoemd tot financiënminister en enkele maanden later overtuigde hij de westerse donorlanden om Congo een schuldenlastvermindering van 12 miljard dollar toe te staan, een van de belangrijkste realisaties van de vorige Kabilalegislatuur. Hoewel Congo een van de armste landen ter wereld blijft, slaagde Matata erin de economie te stabiliseren waardoor er in 2010 een groei van 7 procent was.

Opmerkelijk: in februari ontsnapte Matata Ponyo op het nippertje aan de dood. Hij was een van de Congolese topfiguren aan boord van een Boeing die op de luchthaven van Bukavu van de landingsbaan reed en in tweeën brak. Kabila's oppermachtige rechterhand Katumba Mwanka kwam daarbij samen met nog vijf andere mensen om.

Met de aanstelling van zijn nieuwe premier hoopt Joseph Kabila het vertrouwen te herstellen bij de internationale gemeenschap. Sinds zijn zeer omstreden herverkiezingen ligt de Congolese president onder vuur en dreigt hij internationaal geïsoleerd te raken. Een gerespecteerde figuur als Matata Ponyo moet de geloofwaardigheidskloof dichtrijden. Een van zijn eerste belangrijke taken is het opstellen van de begroting voor 2012.

Of Matata Ponyo ook een belangrijke rol zal spelen bij de samenstelling van de regering, valt te betwijfelen. Die oefening in machtsevenwichten zal uitgevoerd worden door Kabila zelf. Een van de grote vragen is of de president enkele ministersposten zal reserveren voor de belangrijke oppositiepartijen. Die vinden dat ze na de frauduleuze verkiezingen recht hebben op een of andere vorm van machtsdeling.