Direct naar artikelinhoud

Europese luchtvaart boert verder achteruit

BRUSSEL l De Europese luchtvaart doet het slechter dan verwacht. In het vierde kwartaal van dit jaar zullen 5,6 procent minder zitjes aangeboden worden dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling is daarmee dubbel zo groot als oorspronkelijk voorspeld.

De cijfers zijn afkomstig van de Official Airline Guide (OAG), die de evolutie in de wereldwijde vluchtschema's op de voet volgt. Begin augustus voorspelde de organisatie voor het vierde kwartaal al een forse achteruitgang. Wereldwijd blijkt de nieuwe voorspelling weliswaar iets gunstiger uit te vallen dan toen: het globale aantal zitjes daalt 'slechts' met 5,2 procent (tegenover 7 procent bij een vorige prognose). Voor de Europese markt, maar ook voor de interne VS-markt blijken de cijfers echter een stuk dramatischer dan in augustus. Zo worden in de VS liefst 10,6 procent minder vluchten aangeboden.

De absolute cijfers illustreren hoe groot de impact van de VS-markt wel is. dit najaar zullen liefst 265.000 vliegtuigen minder opstijgen in de VS dan in dezelfde periode vorig jaar.

De vorige terugval dateert al van na de aanslagen van 11 september 2001.

(KRH)