Direct naar artikelinhoud

Slaap zacht, bang Amerika

GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK

Canvas, vrijdag 9/3, 23u05

THRILLER

Jarenlang nam de Nederlandse televisiepresentatrice Sonja Barend in haar talkshow afscheid van haar publiek met de uitsmijter: "Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op." Midden vorige eeuw had de Amerikaanse televisiejournalist Edward R. Murrow ook al zo'n typische manier om afscheid te nemen van de miljoenen NBC-kijkers, namelijk: "Good night, and good luck". Dat werd meteen de titel van de politieke mediathriller, die George Clooney in 2005 regisseerde en waarin hij ook een bijrol voor zijn rekening nam. De hoofdrol werd vertolkt door David Strathairn, die daar een Oscarnominatie als beste acteur aan overhield. In totaal kreeg Good Night, and Good Luck zes nominaties, waaronder die voor beste film en beste regisseur.

Murrows 'good luck' hield een scherper kantje in. Een soort waarschuwing. In de jaren '50, vol Koude Oorlogparanoia, dierf hij het aan om in de clinch te gaan met de hysterische communistenjacht van senator Joseph McCarthy. Een van zijn historische uitspraken was: "We kunnen de vrijheid elders niet verdedigen door ze in ons eigen land te veronachtzamen".

Dat uithollen van de burgerlijke vrijheden was precies wat scenarist-regisseur George Clooney zo gevaarlijk vond in het bange Amerika van president Bush. En met een uitstekende en bovendien erg mooie zwart-witfilm als Good Night, and Good Luck wilde hij het publieke debat daarover aanzwengelen, ook al leverde hem dat een cover op (in een pro-Bush-magazine) waarop het woord 'verrader' over zijn gezicht werd gestempeld. Zelf beschouwde hij dat verwijt als een soort ereteken. Vanaf toen werd Clooney niet langer alleen getypeerd als de ultieme playboy, maar ook als het politieke geweten van Hollywood. (Jan T.)

George Clooney toont dat hij meer kan dan de ultieme playboy spelen.