Direct naar artikelinhoud
Brexit

Theresa May lijdt nieuwe nederlaag bij brexit-stemming: 344 tegen 286 stemmen

Pro-brexit-demonstranten in Londen.Beeld REUTERS

Een derde belangrijke stemming in het Britse Lagerhuis over de scheidingsvoorwaarden van de brexitdeal draaide opnieuw uit op een nederlaag voor premier Theresa May. Nu moet het VK de EU voor 12 april laten weten wat er gaat gebeuren. Zoniet volgt er een no-dealbrexit, een scenario waar de meeste . Volg er alles over in dit liveblog.

Live

  1. Wat u moet onthouden van de stemming vandaag

    Met het afwijzen van de deal verspeelt het Verenigd Koninkrijk een kort uitstel tot 22 mei, en moet het Brussel binnen veertien dagen laten weten of het een lang uitstel wil om een ander type akkoord te sluiten over vertrek uit de Europese Unie. Als Londen het daar met de 27 andere EU-lidstaten niet over eens wordt, volgt na 12 april alsnog een vertrek zonder akkoord. EU-president Donald Tusk maakte meteen na de stemming bekend dat er op 10 april een Brexit-top is voor alle regeringsleiders in Brussel.

    Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de artikel 50-procedure in gang werd gezet. Daarmee is de officiële periode om het vertrek te regelen verstreken, en breekt de extra tijd aan. Het zoeken naar een uitweg uit de Europese Unie heeft de Britse politiek, maar ook de verhoudingen tussen de verschillende landsdelen in het Verenigd Koninkrijk verzuurd. De vraag is dan ook of het parlement vanaf maandag op de proppen weet te komen met een alternatief plan waar wel een meerderheid voor is.

    Ernstig

    Premier May zei na de stemming dat de gevolgen van de uitslag "ernstig" zijn, en dat het haar "ten diepste spijt" dat het niet is gelukt de Brexit op tijd te regelen. Ze wees er op dat alle andere uitwegen uit de EU zullen moeten voldoen aan dezelfde eisen die in het Terugtrekkingsakkoord staan dat het parlement heeft verworpen (de rekening, de verblijfsrechten van burgers en de Noord-Ierse grens). En dat een lang uitstel zal betekenen dat het Verenigd Koninkrijk mee zal moeten doen aan de Europese verkiezingen, eind mei.

    In reactie daarop riepen oppositiepartijen May op van koers te wijzigen: verkiezingen uitschrijven (Labour), Artikel 50 intrekken en in de EU blijven (de Schotten), een referendum uitschrijven (de Onafhankelijken). Of het die kant op gaat, blijkt mogelijk maandag al als het parlement zich buigt over enkele plannen die afgelopen woensdag ook al in stemming zijn gebracht. Het idee om in de douane-unie te blijven – en zo de grens met Noord-Ierland open te houden – kwam toen maar een paar stemmen tekort.

    Brits premier Theresa MayBeeld AFP
  2. Premier Michel vraagt Britse autoriteiten "te handelen in het belang van het land"

    In een reactie op de nieuwe verwerping van het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie heeft premier Charles Michel de Britse autoriteiten opgeroepen om "te handelen in het belang van het land en een duidelijke weg voorwaarts te presenteren"

    "We betreuren ten diepste de nieuwe verwerping van het terugtrekkingsakkoord in het House of Commons", zo tweette Michel. "Ik roep de Britse autoriteiten op om te handelen in het belang van het land en een duidelijke weg voorwaarts te presenteren."

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Pond zakt na derde afwijzing van akkoord May

    Het Britse pond heeft aan waarde verloren ten opzichte van de euro nadat het Britse parlement voor de derde keer het brexit-akkoord van premier Theresa May had afgekeurd.

    Om 15.50 uur Belgische tijd was het Britse pond 1,2998 dollar waard, tegenover 1,3044 dollar donderdag donderdag om 22.00 uur. Een euro is 86,36 pence waard, tegenover 86,03 pence donderdagavond.

    Beeld EPA
  4. 12 april volgende deadline

    De uitkomst van de stemming betekent dat de Britten de EU voor 12 april moeten laten weten hoe ze verder willen. Londen kan bijvoorbeeld vragen om langer brexituitstel, of kiezen voor een vertrek zonder deal. Als het Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord wel had goedgekeurd, had het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei in de EU mogen blijven om een ordelijke brexit te regelen.

  5. "Nieuwe leider aanduiden zou niet helpen"

    Volgens Brits minister Grayling zou het de situatie geen meter vooruithelpen mocht de Conservatieve partij onmiddellijk een nieuwe verkiezing organiseren voor het partijleiderschap. 

  6. May: "Stilaan geen opties meer"

    Nu het Britse parlement voor de derde keer de brexitdeal met de EU verworpen heeft, blijven er stilaan geen opties over, zegt premier May. "Ik vrees dat we stilaan op de grenzen van dit proces botsen. Het parlement heeft een no deal brexit verworpen, het heeft ook geen brexit verworpen, en woensdag heeft het alle alternatieven voor dit akkoord van tafel geveegd."

  7. Corbyn wil dat May meteen opstapt

    Labour-leider Jeremy Corbyn wil dat May meteen opstapt als premier. Corbyn herhaalt ook zijn vraag om nieuwe nationale verkiezingen te organiseren.

  8. Pro-Europese parlementsleden willen politieke partij oprichten

    Een groep van Britse parlementsleden die onlangs opstapten bij Labour en de Conservative Party hebben vrijdag een aanvraag tot erkenning als politieke partij ingediend. Ze willen voortaan onder de vlag van "Change UK - The Independent Group" varen.

    De groep van acht socialistische en drie conservatieve parlementsleden keerden vorige maand hun partij de rug toe, voornamelijk uit onvrede met de manier waarop hun partijleiding omgaat met het Britse vertrek uit de Europese Unie.

    Ze willen een nieuwe politieke partij oprichten om kandidaten te kunnen presenteren voor de Europese verkiezingen die het Verenigd Koninkrijk tussen 23 en 26 mei moet organiseren indien het land op dat moment nog steeds lidstaat van de Europese Unie is.

    "We hopen het tweepartijensysteem dooreen te schudden en mensen een alternatief te bieden dat het land ten goede kan veranderen", klinkt het in een mededeling. De vroegere conservatieve Heidi Allen zal als leider ad interim functioneren.

    Heidi Allen (midden)Beeld AP
  9. Europese Top over brexit op 10 april

    Op 10 april zitten de Europese lidstaten opnieuw samen op een top over de brexit. Dat laat Europees president Donald Tusk weten. Vorige week spraken de 27 EU-leiders met May af dat als haar parlement opnieuw de brexitdeal zou afwijzen, zij de rest van de EU voor 12 april vertelt wat het Verenigd Koninkrijk nu verder gaat doen. Londen kan bijvoorbeeld vragen om langer brexituitstel, of kiezen voor een vertrek zonder deal. Als zij verder uitstel vraagt, moet het land wel meedoen aan de Europese verkiezingen eind mei.

    Europees president Donald Tusk.Beeld EPA
  10. DUP vraagt om backstop uit deal te halen

    De DUP roept premier May op om de zogenoemde backstop, de harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland, uit  het echtscheidingsakkoord te halen.

  11. May zal alles doen voor een "ordelijke brexit"

    Theresa May zal er alles aan doen om de brexit ordelijk te laten verlopen. Dat zegt de Britse premier na de opnieuw verloren stemming.

  12. Parlement verwerpt akkoord May

    Het Brits parlement verwerpt Mays brexitakkoord voor de derde keer, met 344 tegen 286 stemmen. 

    De uitkomst van de stemming betekent dat de Britten de EU voor 12 april moeten laten weten hoe ze verder willen. Londen kan bijvoorbeeld vragen om langer brexituitstel, of kiezen voor een vertrek zonder deal. Als het Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord wel had goedgekeurd, had het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei in de EU mogen blijven om een ordelijke brexit te regelen.

    Het Lagerhuis had de volledige brexitdeal van premier Theresa May eerder twee keer weggestemd. De regering bracht dit keer maar een deel van de overeenkomst in stemming. In het terugtrekkingsakkoord zijn afspraken verwerkt over zaken als de overgangsperiode na de brexit en de rechten van burgers.

    Beeld REUTERS
  13. DUP in de Nee-lobby

    De leden van de Noord-Ierse partij DUP, die de minderheidsregering van May gedoogsteun geeft, staan in de Nee-lobby. Zij zullen dus zoals verwacht niet voor Mays deal stemmen.

  14. May: "Laatste kans om brexit te garanderen"

    Voor aanvang van de derde stemming in het Britse parlement over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie heeft premier Theresa May een ultieme oproep gelanceerd om het licht op groen te zetten voor de deal. "Dit is de laatste kans om de brexit te garanderen", zo hield ze de parlementsleden voor.

    Volgens May moeten de parlementsleden het akkoord goedkeuren om "een brutale exit binnen twee weken te vermijden, Europese verkiezingen te vermijden en een lang uitstel te vermijden dat de brexit zou kunnen vertragen of annuleren". De conservatieve premier heeft beloofd ontslag te nemen indien de parlementsleden zich alsnog achter de deal scharen.

    Brits premier Theresa May.Beeld AFP
  15. Volg hier de stemming live

  16. Herman Van Rompuy geeft toelichting in podcast

    Beeld rv

    🎧 Hoe het zover is kunnen komen? Dat hoort u van Herman Van Rompuy, in onze nieuwe podcast met Gui Polspoel & Yves Desmet: “De Britten hebben zich nooit Europees gevoeld”

  17. Ordediensten beducht voor ongeregeldheden

    Beeld REUTERS

    De Britse politie zet zich schrap voor onrust tijdens de vele betogingen die vandaag voor en tegen de brexit worden gehouden. Scotland Yard liet al weten paraat te staan indien er geweld zou uitbreken tijdens de geplande demonstraties in Londen en andere Britse steden vandaag. Duizenden mensen zijn in Londen de straat op gegaan om te protesteren, omdat het proces van de brexit te lang duurt. Een grote groep voorstanders van een snelle terugtreding uit de EU liet dat weten bij het parlement. Met vlaggen, waarop teksten als 'Out means out' en 'Bye, bye EU' stonden, schreeuwden demonstranten om een spoedige brexit.

    In het (radicaal) rechtse kamp geven onder meer Ukip, Tommy Robinson, de Britse 'gele hesjes' en de Democratic Football Lads Alliance aan te zullen betogen. Zij kunnen te maken krijgen met tegenbetogers die hen verwijten de brexit te misbruiken als een platform om een 'extreemrechtse agenda te verspreiden'.

  18. Dit is de allerlaatste kans voor May

    Brits premier Theresa May.Beeld AP

    De leden van het Britse Lagerhuis stemmen deze middag - voor de derde keer - over het brexitakkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie heeft afgesloten. Het is een van de laatste kansen om de politieke chaos te doen ophouden. De kans dat het parlement de deal nu wél goedkeurt, blijft echter klein.