Direct naar artikelinhoud

Coalitiepartner trekt zich terug uit regering van Tunesië

De politieke spanningen in Tunesië nemen toe. Een van de coalitiepartijen heeft zich zondag uit de regering teruggetrokken. Premier Hamadi Jabali wil zijn kabinet vervangen door een ploeg technocraten, en dreigt met opstappen als dit mislukt.

Achtergrond van de schermutselingen is de moord, vorige week woensdag, op oppositieleider Chokri Belaid. De opgestapte coalitiepartner is de seculiere partij van president Moncef Marzouki, 'Congres voor de Republiek', die drie ministers in het kabinet had. De partij zei zich terug te trekken omdat haar eis tot het aftreden van enkele ministers niet is ingewilligd. Het zou niets te maken hebben met premier Jabali's wens voor een zakenkabinet.

Toch is het een nieuwe klap voor de regering van Jabali, die nog moet bekomen van de moord op de populaire linkse voorman Belaid, die woensdag voor zijn huis in Tunis werd doodgeschoten. Direct na de moord beschuldigden aanhangers en familie van Belaid Ennahda, Jabali's islamistische partij, ervan achter de moord te zitten.

Aftreden

Om de oplopende spanningen het hoofd te bieden wil premier Jabali een nieuw kabinet van politiek ongebonden technocraten vormen dat het land naar verkiezingen kan leiden. Hij wil het zakenkabinet deze week al presenteren en dreigt te zullen aftreden als zijn wens niet wordt ingewilligd.

Geen partij in het parlement heeft zijn voorstel tot dusver gesteund. Zijn eigen partij Ennahda wees het plan woensdag al af, maar Jabali houdt voet bij stuk. Hij vreest dat het land zonder zakenkabinet in chaos zal vervallen.

Tunesië maakt zijn grootste crisis door sinds de protesten die twee jaar geleden de opmaat vormden tot de Arabische Lente. De dodelijke aanslag op Belaid, de eerste politieke moord in Tunesië in tientallen jaren, heeft de kloof tussen de islamistische Ennahda en de seculiere partijen verdiept.

Vorige week kwam het drie dagen lang tot ernstige rellen. Dit weekeinde bleef het relatief rustig. Wel gingen voor- en tegenstanders van de regering zaterdag de straat op. Duizenden aanhangers van Ennahda hielden een pro-regeringsmars in de hoofdstad Tunis. Seculiere demonstranten vielen elders in het land kantoren van Ennahda aan, onder meer in de stad Kebili.