Direct naar artikelinhoud

Verkoop laatste kroonjuweel rondt ontmanteling Dexia af

De Frans-Belgische groep Dexia is gestart met het voeren van exclusieve onderhandelingen over de verkoop van dochterbedrijf Dexia Asset Management aan GCS Capital uit Hong Kong. Door de verkoop van de vermogensbeheertak, het laatste grote onderdeel dat in de etalage stond, is het ontmantelingsplan van Dexia zo goed als rond.

De investeringsgroep GCS Capital, met hoofdkantoor in Hongkong en filialen in Peking en Londen, behoorde tot een van de favoriete kandidaten voor de overname. GCS Capital toonde eerder zijn interesse voor Dexia Asset Management in een duoconstellatie met het Chinese Hony Capital, maar die partner is niet meer betrokken bij de exclusiviteitsgesprekken.

Voor Dexia bleek GCS Capital de beste kandidaat. "Het wil vasthouden aan de bestaande regionale voetafdruk, die is opgebouwd rond competentiecentra in Brussel, Parijs, Luxemburg en Sydney. Het zal ook toezien op het verder verstevigen van de commerciële banden die Dexia Asset Management heeft ontwikkeld met institutionele en private klanten, waaronder de langdurige samenwerking met Belfius en Banque Internationale à Luxembourg (BIL)", klinkt het.

Hoeveel GCS Capital veil heeft voor de Dexia-dochter, is nog onduidelijk. Begin dit jaar circuleerden nog bedragen van 750 miljoen euro, nu gaan schattingen van 400 miljoen euro over de tongen.

Karel De Boeck, CEO van Dexia, zei vorige maand in de Kamer dat er sprake is van een waarde van 0,5 procent van de beheerde activa. Dexia Asset Management beheerde eind juni 78,7 miljard euro, wat neerkomt op een waarde van bijna 400 miljoen euro. Enkele jaren geleden circuleerden nog waarderingen van 3 procent van de beheerde activa voor vermogensbeheerders.

De Boeck zei ook dat de verkoop van Dexia Asset Management "een moeilijk proces" is. "De markten zijn veranderd. Bovendien moeten we verkopen." Bij de start van de ontmanteling van Dexia, goed een jaar geleden, zag het er nochtans naar uit dat er aan belangstelling geen gebrek was en dat een verkoop snel beklonken kon zijn. Pierre Mariani, de voorganger van De Boeck, had het toen over meer dan 30 kandidaten.

Het lijkt er dus op dat de kopers uit Hong Kong een koopje doen. CEO Huan Guocang van GCS Capital: "Dexia Asset Management biedt de zeldzame mogelijkheid om een goed gekapitaliseerde, zelfstandige onderneming in vermogensbeheer over te nemen, een bedrijf dat de mogelijkheid heeft om zich verder te ontwikkelen tot een wereldwijde franchise."

Dexia Asset Management telt meer dan 550 werknemers wereldwijd. Voor hen zijn er geen onmiddellijke gevolgen. Mike Powell, senior partner van GCS Capital: "De structuur van het bestaande platform is een kernbestand van de waarde die wij bieden. Wij zijn vastbesloten deze structuur te behouden en te verbeteren, met inbegrip van het behoud van al het huidige personeel en de huidige klanten wereldwijd."

Dexia hoopt de gesprekken nu snel af te ronden. "De gesprekken zijn zeer vergevorderd", zo valt te horen bij Dexia. De verwachting is dus ook "dat het niet zo heel erg lang zal duren" voor er witte rook is rond de verkoop.

De verkoop van Dexia Asset Management maakt deel uit van het reddingsplan dat Europa en de Franse en Belgische regeringen Dexia oplegden. Eerder dit najaar werd ook de verkoop van de Luxemburgse BIL-dochter afgerond. Voor de zomer werd dan weer de Turkse dochter DenizBank van de hand gedaan aan de Russische Sberbank, voor 2,82 miljard euro .

Resten in de etalage van de Dexia-groep dan nog de Spaanse en Italiaanse entiteiten Dexia Sabadell en Dexia Crediop. Maar die zijn in de huidige marktomstandigheden in de praktijk onverkoopbaar, omdat geen enkele sectorgenoot zich eraan wil wagen. "Onze prioriteit ligt bij het verder ontwikkelen van het voorliggende ordentelijke ontmantelingsplan, dat ook de recente kapitaalverhoging van 5,5 miljard euro omvat", klinkt het bij Dexia.