Direct naar artikelinhoud

Uitbraak van vogelgriep houdt China in de greep

Lange rijen bij de winkels voor traditionele, Chinese medicijnen en bijna geen klant te bespeuren bij fastfoodketens als Kentucky Fried Chicken. De uitbraak van vogelgriep rond Sjanghai begint in het dagelijkse leven zijn sporen na te laten.

De Chinese autoriteiten mogen dan complimenten van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen voor hun mededeelzaamheid over de verspreiding van het H7N9-virus, maar de bevolking lijkt bovenal vervuld van argwaan.

Elf doden en nog eens 28 besmettingen zijn door de autoriteiten gemeld. Hoewel er dagelijks nieuwe gevallen bijkomen, is er geen sprake van een explosieve ontwikkeling - de gevreesde overdracht van het virus van mens tot mens is tot dusver uitgebleven. Maar de bevolking neemt het zekere voor het onzekere en schaft bij apotheken massaal het traditionele medicijn banlangen aan, waarvan diverse lokale autoriteiten hebben gesuggereerd dat dit helpt om besmetting te voorkomen.

Ook andere traditionele medicijnen worden ingeslagen, met name in de provincie Zhejiang, waar de bevolking is aangeraden een zakje met gemengde kruiden te dragen en daar dagelijks twee keer aan te ruiken. Op de beurs hebben de producenten van traditionele medicijnen hun koers omhoog zien schieten.

Tegelijkertijd leeft er veel scepsis over het nut van traditionele medicijnen. Een peiling onder 80.000 surfers door de internetprovider Sina gaf aan dat 45 procent van de ondervraagden geen vertrouwen in deze voorschriften van de autoriteiten heeft. Kritische geesten wijzen op het ontbreken van tests die een effect van deze traditionele medicijnen op het nieuwe virus aantonen.

Chinezen passen hun eetgewoontes aan door gevogelte te mijden. De gevolgen daarvan doen zich op diverse plekken voelen, vooral bij hamburgerketens met kipproducten.

Een vestiging van het Amerikaanse Kentucky Fried Chicken in hartje Sjanghai die normaal gezien rond het lunchuur stampvol zit, was deze week op dat tijdstip halfleeg. Het Amerikaanse bedrijf kwam met een verklaring, waarin werd gewaarschuwd voor een "aanmerkelijke, negatieve invloed" op de Chinese omzet als gevolg van de vogelgriep. Ook hebben hotels besloten uit voorzorg kip van het menu te halen en worden her en der eieren verdacht gevonden - internationale scholen in Sjanghai hebben ze al uit hun kantines gebannen.