Direct naar artikelinhoud

Greg Van Avermaet laat overwinning liggen in Omloop

Dichter bij een zege in de openingsklassieker de Omloop kwam Greg Van Avermaet nooit. Het was de kans om komaf te maken met de stelling dat hij geen winnaar is. Maar de kopman van BMC verknoeide het. Te zelfzeker, zei hij achteraf.

Greg Van Avermaet had bijna de snelle zege te pakken die de druk van de ketel zou halen. Samen met medevluchter Ian Stannard maakte de Waaslander zich op voor de sprint die hij op papier niet kon verliezen. "Een enorme gemiste kans", besefte Van Avermaet.

Bij de start in Kuurne een dag later is de koude uit zijn lijf. De ontgoocheling nog niet. "Mijn nacht was niet zo goed", zegt hij met de glimlach. "Ik heb mijn sprint nog driehonderd keer overgedaan. De teleurstelling werd er niet minder om. Nu ja, Er zijn ergere dingen. Onlangs nog werden we met onze neus op de harde realiteit gedrukt door het overlijden van Goddaert. Ook hij was gemotiveerd voor de Omloop maar kan zich zelfs de vraag niet meer stellen wat er foutging in de sprint."

Het doet je relativeren, zegt Van Avermaet, maar tegelijkertijd benadrukt hij dat hij zich die vragen wel moet stellen. Het was tenslotte een sprint die hij niet mocht verliezen.

Op het Sint-Pietersplein had hij al gesteld dat Stannard de ideale metgezel was. Een man die altijd wil rijden en tegelijkertijd iemand die hij probleemloos verslaat in een sprint. "Ik had er een goed gevoel bij. Man tegen man ben ik moeilijk te kloppen. Met die gedachte begon ik ook de sprint. Ik was geen honderd maar toch zeker negentig procent zeker dat het voor mij zou zijn. Ik was ervan overtuigd dat ik zelfs de sprint van kop af kon winnen. Maar ik heb me in de luren laten leggen."

"Misschien was ik wel te zelfzeker. Als ik met iemand weg ben die ik even sterk acht in de sprint, zal ik iets meer opletten, iets meer geconcentreerd zijn. Maar dat mag het verschil niet maken. Misschien heeft de koude ervoor gezorgd dat ik er mijn hoofd niet heb kunnen bijhouden."

Ploegleider Allan Peiper was mild voor zijn kopman. "Zowel de ploeg als Greg hebben intelligent gereden. Het was bijna de perfecte race. Greg krijgt vaak kritiek dat hij zich te vaak en te vroeg toont maar intussen begrijpt hij dat hij in het verleden te veel met zijn energie gewoekerd heeft. We hebben dat besproken en vandaag zagen we dat hij een stap in de goede richting heeft gezet. Hij heeft geen enkele fout gemaakt. Dat hij de sprint verliest, kan gebeuren na zo'n zware wedstrijd. Vandaag was Stannard de sterkste."

Van Avermaet had zaterdag nauwelijks een boodschap aan de woorden van zijn ploegleider. "Allan zal wel content zijn dat ik meedeed om de zege maar voor mij is dit een enorme gemiste kans. Het zijn deze koersen die ik kan winnen. En dit was een ideale gelegenheid."

Een dag later had de renner nog dezelfde mening. "Normaal gezien kan ik niet verliezen maar ik maak drie kapitale fouten. Ten eerste mag ik niet op kop komen, ten tweede reageer ik te laat en tot slot sta ik een tand te groot. Als je drie zulke fouten maakt in een sprint, kun je bijna niet anders dan verliezen."