Direct naar artikelinhoud

Noodlanding op Zaventem nadat motor vliegtuig uitvalt

Een vlucht van Brussels Airlines die pas was opgestegen, heeft een noodlanding moeten maken omdat een motor was uitgevallen. 'Ik dacht dat het met ons gedaan was.'

De Airbus A319 van Brussels Airlines was om 9.55 uur nog probleemloos opgestegen richting Venetië. Maar zodra het boven de wolken was geklommen, hoorden de inzittenden een knal. "Die ging gepaard met een lichtflits. We voelden meteen dat het toestel over heel wat minder vermogen beschikte", vertelt passagier Igor Philtjens.

De Limburgs gedeputeerde voor Toerisme en Cultuur (Open Vld) was naar Italië vertrokken voor een werkbezoek. "Zowel bij de passagiers als bij enkele leden van het cabinepersoneel ontstond er toch wat paniek. De gezagvoerder liet meteen verstaan dat we ons niet ongerust moesten maken, maar dat we wel op één motor moesten vliegen."

Na enige tijd rond te cirkelen boven Hasselt en Sint-Truiden, kon het vliegtuig om 10.55 uur een noodlanding maken in Zaventem. "Een welgemeende proficiat aan de piloot om die landing tot een goed einde te brengen. Want eerlijk: ik dacht even dat het met ons gedaan was."

Kim Daenen, woordvoerster bij Brussels Airlines, bevestigt het incident. "We dachten aanvankelijk dat het om een 'bird strike' ging waarbij een vogel in de motor terechtkwam. Maar er bleek gruis losgekomen te zijn in de motor, waardoor die vermoedelijk uitgevallen is. Er volgt nu een verder onderzoek."

Vliegen met slechts één motor was volgens haar alvast geen probleem. "Onze piloten zijn daarop getraind en is op een hele vlotte manier verlopen. De procedure schrijft voor dat het vliegtuig dan zo snel mogelijk moet landen."