Direct naar artikelinhoud

Bpost onderhandelt over lonen hulppostbodes

Johnny Thijs (foto), de topman van Bpost, roept de bonden op te onderhandelen over een betere vergoeding voor hulppostbodes.

De postbonden hebben voor vrijdag een algemene staking aangekondigd om te protesteren tegen het slechte statuut van de hulppostbode, een job die vorig jaar werd ingevoerd ter vervanging van de gewone postbode, en tegen de onlangs aangekondigde herstructurering van de sorteeractiviteiten. Beide zullen een grote impact hebben op de flexibiliteit van de zowat 21.000 postmensen actief in de postuitreiking, inclusief sorteercentra. Maar er vallen geen gedwongen ontslagen.

De bonden zijn niet onder de indruk van Thijs’ oproep en houden vast aan hun geplande staking. Thijs zegt niet de ambitie te hebben de staking te breken”. “Ik weet dat ze zal plaatsvinden. Ik vind dat natuurlijk jammer, maar ik wil zo vlug mogelijk duidelijkheid creëren. Ik hoop dat de bonden er maandag zullen zijn.”

Thijs wil niet in detail treden over de toegevingen die hij aan de hulppostbode wil doen. Volgens Van Overbeke was de directie tot nu toe enkel bereid de hulppostbode een cadeaucheque van 35 euro te geven, samen met een opleidingscheque.

“Wij vragen dat hulppostbodes, net als andere postmensen, vanaf dag één maaltijdcheques krijgen. Nu was de directie enkel bereid om dat na 18 in plaats van 24 maanden in te voeren. Ze moeten ook doorgroeimogelijkheden krijgen.” Een hulppostbode verdient 9,69 euro bruto per uur, 15 à 20 procent minder dan een ‘klassieke’ postbode.

“We vragen ook meer vakantiedagen”, zegt Jozef De Doncker (ACOD). “We zijn blij dat de directie een toekomstvisie heeft, maar ze mag niet vergeten dat het tijdvenster waarin veel mensen werken, weldra volledig verandert.”

Vanaf 2017 sorteert Bpost in zijn vijf grote centra alle post op huisnummer. De postbode zelf zal niet meer sorteren, waardoor tegen 2017 ongeveer 7.000 van de 17.000 uitreikingsbanen via natuurlijke afvloeiingen verdwijnen. Het overgrote deel blijvers zullen hulppostbodes zijn. Bpost telt 3.000 voltijds hulppostbodes. De directie hoopt met die omschakeling 30 miljoen euro te besparen.