Direct naar artikelinhoud

Belg Peter Praet wordt hoofdeconoom Europese Centrale Bank

De Belg Peter Praet wordt de nieuwe hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank. De aanstelling tot feitelijke nummer twee van de bank is een verrassing.

Peter Praet, de Belgische economist die midden vorig jaar benoemd werd tot directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB), krijgt dus een flinke promotie. Als opvolger van de Duitser Jürgen Stark wordt Praet hoofdeconoom van de bank. Na het voorzitterschap, dat in handen is van de Italiaan Mario Draghi, is dat de meest invloedrijke positie bij de veelgeplaagde centrale bank in Frankfurt.

De Belgische ECB-directeur profiteert van de rivaliteit tussen Frankrijk en Duitsland. De Europese grootmachten wilden beide de hand leggen op de belangrijke functie. Berlijn en Parijs zijn het oneens over de rol die de ECB moet spelen in de eurocrisis. Frankrijk vindt dat de bank zich actiever moet opstellen in de verdediging van de euro. Berlijn wil dat de bank zich beperkt tot zijn mandaat van inflatiebestrijder.

Het is voor het eerst sinds de oprichting van de ECB in 1998 dat de functie van hoofdeconoom niet naar een Duitser gaat. Al wordt Praet door de Duitsers ook een beetje als een van hen gezien. Praet bracht zijn jeugd in Duitsland door en zijn moeder is een Duitse.

De functie van hoofdeconoom is alvast niet nieuw voor de 62-jarige Belgische economist. Jarenlang was hij hoofdeconoom van de Generale Bank en later Fortis, voordat hij begin deze eeuw aan de slag ging bij de Nationale Bank.

Praet heeft ervaring als academicus, bankeconoom, kabinetschef, centraal bankier en toezichthouder en wordt gezien als een wereldautoriteit inzake financiële stabiliteit.