Direct naar artikelinhoud

N-VA, CD&V en Open Vld verwachten begin van regeerakkoord van Di Rupo

De drie Vlaamse partijen willen niet duimendraaiend blijven afwachten tot formateur Di Rupo (PS) zijn nota presenteert. Op gemeenschappelijk overleg werd niet alleen gediscussieerd over communautaire en sociaal-economische thema's, ook over de te voeren strategie.

Met negen zaten ze gisteren twee uur lang rond de tafel op het N-VA-hoofdkwartier. Voor CD&V tekenden voorzitter Wouter Beke, fractieleider Servais Verherstraeten en technicus Eddy Peeters present. Open Vld stuurde naast minister Vincent Van Quickenborne, voorzitter Alexander De Croo en zijn kabinetschef Johan Hanssens. N-VA vaardigde voorzitter Bart De Wever, kamerlid Ben Weyts en het hoofd van de studiedienst Guy Clémer af.

Na het gladstrijken van de plooien - de voorbije week werd in talloze interviews met scherp geschoten - spraken de drie Vlaamse partijen af elkaar niet langer nodeloos in de haren te vliegen. "Er is een hartig woordje gesproken over de aanvallen van de jongste dagen", aldus een aanwezige. "Maar de wrijvingen zijn uitgekristalliseerd."

Bij een pasta - er was keuze tussen bolognaise, carbonara en canneloni - en een glas Gigondas werd vervolgens overgeschakeld op het echte werk. Niet alleen discussies over communautaire en sociaal-economische thema's, maar ook over de te voeren strategie. "We waren het meteen eens dat het doel van de onderhandelingen niet kan zijn om formateur Elio Di Rupo (PS) te laten mislukken. We willen alle drie absoluut geen verkiezingen en de formatie een eerlijke kans geven."

"We hebben ook gesproken over de methode die het best zou worden gehanteerd", zegt een andere aanwezige. "We hebben het gevoel dat we iets moeten doen. Als we gewoon duimendraaiend blijven afwachten tot de formateur zijn nota presenteert, vrezen we van een kale reis terug te keren. Om niet opnieuw in een patstelling verzeild te raken of met zo'n algemene nota opgescheept te zitten dat we er niks mee kunnen doen, willen we Di Rupo een duidelijk signaal geven."

Er werd ook uitgebreid van gedachten gewisseld over mogelijke landingspistes. "Daarmee doen we niets anders dan de Franstalige voorzitters. Die komen ook op gezette tijdstippen samen", luidt het. N-VA, CD&V en Open Vld verwachten dat Di Rupo een aantal zaken aftoetst, niet dat hij zijn definitieve nota zomaar op het internet gooit en vervolgens alle partijen ja of neen laat zeggen.

De formateur had in oktober 2010 kritiek op de methode van De Wever als verduidelijker. De procedure om eerst te luisteren naar alle partijen, vervolgens op je eentje een nota schrijven en die dan - al dan niet na consultatie van enkele intimi en journalisten - zomaar publiek te maken, noemde Di Rupo nefast. "Daarom lijkt het ons nu niet aangewezen dat hij dezelfde procedure volgt." De bedoeling is dat de formateur met een concrete nota op de proppen komt die de basis kan vormen voor de echte vorming van een regering. Een 'begin van een regeerakkoord' als het even kan.

Over een van de meest heikele punten, de coalitiekeuze, is nog geen duidelijkheid. "Daar is over gepraat", klinkt het, "maar nog geen knopen over doorgehakt." Het is niet de bedoeling dat andere Vlaamse partijen als sp.a of Groen! bij de gesprekken worden betrokken. Ook MR is voorlopig niet welkom, zoals de Vlaamse liberalen hadden gesuggereerd.

De bijeenkomst van het Vlaams front - al werd afgesproken om die term niet te gebruiken en het over Vlaamse samenwerking te hebben - is niet eenmalig. De delegaties N-VA, CD&V en Open Vld kregen huiswerk mee. Tegen volgende week, als ze elkaar opnieuw ontmoeten, moeten een aantal thema's verder in detail uitgewerkt zijn.