Direct naar artikelinhoud

Cast ‘Happy Days’ klaagt CBS aan

De acteurs van Happy Days, de razend populaire Amerikaanse televisieserie uit de jaren ’70 en ’80, hebben televisienetwerk CBS Studios aangeklaagd. Ze eisen meer dan tien miljoen dollar aan gemiste merchandisinginkomsten op.

Acteurs Anson Williams (Potsie), Marion Ross (Mrs. Cunningham), Don Most (Ralph Malph), Erin Moran (Joanie) en Tom Bosley (Mr. Cunningham) hebben bij het hooggerechtshof van Los Angeles een zaak aangespannen tegen CBS Studios. De voormalige leden van de Happy Days-cast beschuldigen CBS ervan dvd’s en afbeeldingen voor afgeleide producten - van gokmachines tot boterhamdozen - te hebben gebruikt zonder de opbrengsten naar hen door te sluizen.

Het door CBS gehanteerde ‘if you don’t ask, we don’t pay-beleid’ schendt eerder gemaakte overeenkomsten, claimen de Happy days-acteurs. In de contracten zou immers vastgelegd zijn dat een bepaald percentage van de merchandisinginkomsten aan de cast zou toekomen. 5 procent van opbrengst van een soloportret, 2,5 procent in het geval van een groepsportret. De aanklagers eisen meer dan 10 miljoen dollar, een kleine 7 miljoen euro, van CBS.

De Amerikaanse sitcom, een nostalgische terugblik op de jaren ’50 waarin het gezin Cunningham de hoofdrol vertolkt, maakte wereldwijd furore tussen 1974 en 1984. Ron Howard (Richie Cunningham) en Henry Winkler (Fonzie), de grote sterren van de reeks, behoren niet tot de aanklagers.