Direct naar artikelinhoud

Boris Johnson mikt dan toch hoger

Boris Johnson wil terugkeren naar het Lagerhuis. Dat heeft de Londense burgemeester na maanden van speculatie verklaard. Hij profileert zich zo als kandidaat-leider van de Conservatieve Partij.

Te worden geïncarneerd als een olijf, onthoofd door een frisbee of opgeschikt door een ontmoeting met Elvis. Gevraagd naar de kans dat hij premier zou worden, heeft de 50-jarige Johnson door de jaren even kleurrijke als ontwijkende antwoorden gegeven. Achter de clowneske camouflage van excentriciteit en onbekommerde levensvreugde gaat een ambitieuze man schuil. Eentje bovendien die het feit dat zijn oudere en intellectueel minder verfijnde studievriend premier is, beschouwt als een historische onrechtvaardigheid.

Dat zijn zeven jaar jongere broer Jo reeds als adviseur van Cameron op Downing Street werkt, heeft het streven van Johnson alleen maar vergroot. De leden van de familie-Johnson staan bekend om hun tomeloze ambitie.

Lange tijd is het idee dat Alexander Boris de Pfeffel Johnson, die landelijk bekendheid verwierf door tragikomische optredens in Have I Got News for You, het Verenigd Koninkrijk kan leiden als een malligheid afgedaan. Als burgemeester van Londen heeft Johnson de afgelopen zes jaar echter bewezen dat hij een metropool kan leiden. Tevens is gebleken dat hij in staat is om zwevende kiezers aan zich te binden, iets waar maar weinig Conservatieve politici in slagen. Dat heeft hij voor op de andere kandidaten die zich warmlopen om Cameron te vervangen. Dat laatste kan aan de orde zijn als de premier de parlementsverkiezingen van mei volgend jaar zou verliezen.

Het nadeel van Johnson was dat hij niet in de Kamer zit, en dus geen kans maakte op een zware regeringsfunctie. Nu begint de zoektocht naar een veilig kiesdistrict, waar de plaatselijke partijafdeling het laatste woord heeft. Gezien zijn populariteit bij de achterban hoeft Johnson zich weinig zorgen te maken. Wel gaat zijn voorkeur uit naar een kiesdistrict in de buurt van Londen, want daar is hij tot 2016 burgemeester. Zijn socialistische voorganger Ken Livingstone heeft het burgemeesterschap ook tijdelijk gecombineerd met lidmaatschap van het Lagerhuis.

Cumuls

Johnson heeft ervaring met het combineren van banen. Tussen 2001 en 2008 combineerde hij het vertegenwoordigen van de burgers van Henley-on-Thames met onder meer het hoofdredacteurschap van weekblad The Spectator, het schrijven van een roman, een woordvoerderschap voor Hoger Onderwijs, het opvoeden van vier kinderen en een enerverend liefdesleven. In het clubachtige en rumoerige Lagerhuis voelde de einzelgänger Johnson zich nooit echt thuis. Binnen de Conservatieve fractie leven twijfels over Boris, alsmede jaloezie.

Van alle mogelijke kandidaten zal Johnson de meest eurosceptische zijn. Als correspondent voor The Daily Telegraph heeft hij een kwarteeuw geleden het zaad gezaaid voor het eurosceptische klimaat op het eiland. Hij heeft gezegd dat het verlaten van de Europese Unie een aantrekkelijke optie is wanneer Brussel weigert te veranderen. Wat hem betreft, krijgen de Britten zeggenschap terug over migratie, sociale zaken en milieubeleid. Tevens wil Johnson af van het gemeenschappelijke landbouwbeleid en het ideologische verlangen naar een "steeds hechtere unie".