Direct naar artikelinhoud

Fiscus laat De Gucht weekendje zweten

Het intern onderzoek bij de fiscus naar de communicatie tussen eurocommissaris Karel De Gucht en topambtenaar Frank Philipsen is afgerond. Toch worden de resultaten pas maandag bekendgemaakt, na het Open Vld-congres.

Frank Philipsen, de grote baas van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), zal moeten wachten tot maandag voor hij zijn lot kent. Het onderzoek naar de mogelijk ongeoorloofde communicatie tussen hem en Karel De Gucht is afgerond, maar de resultaten worden pas maandag bekendgemaakt.

Voor De Gucht is het lastig dat het dossier nog niet van de baan is. Hij zal dit weekend zonder opgeboend blazoen naar het Open Vld-congres in Gent moeten. Hij tekent alvast present. "Als ik in het land ben, kom ik altijd naar het congres van mijn partij. En dit weekend ben ik in het land." Dat alle camera's op hem gericht zullen zijn, kan hem niet deren. "Dat zijn ze sowieso."

Officieel luidt de uitleg voor het uitstel dat Hans D'Hondt, hoofd van de FOD Financiën en Philipsens overste, de documenten zelf wil inkijken voordat hij een definitieve beslissing neemt. D'Hondt is op skivakantie in Frankrijk.

Het interne onderzoek bekijkt of Philipsen documenten op onrechtmatige wijze aan De Gucht zou hebben bezorgd. Daarvoor werd alle uitgaande communicatie, per mail, telefoon of per post onderzocht. Daaruit zou ook duidelijk worden of De Gucht de BBI-topman onder druk heeft gezet in het fraudeonderzoek tegen hem.

De eurocommissaris zelf is niet geviseerd in het onderzoek, maar hij werkte zich in een lastig parket door zijn onhandige communicatie. Hij ontkende dat er contact was geweest tussen hem en Philipsen, maar moest verschillende keren op zijn woorden terugkeren. Mocht blijken dat Philipsen ongeoorloofd informatie heeft doorgespeeld, is de reputatieschade compleet.