Direct naar artikelinhoud

Kunstenaars laten werken veilen voor Child Focus

In Antwerpen loopt vandaag een eendaagse tentoonstelling van 37 kunstenaars die hun werken eind volgend jaar laten veilen ten voordele van Child Focus.

De veiling is een idee van Eric Geijsbregts, wiens dochter Nathalie al twintig jaar is vermist. "Ik heb haar herdacht in februari, de maand waarin ze verdween, en op 23 juni, de langste dag van het jaar. Toen heb ik 1.000 kaarsen ontstoken in het station van Antwerpen. Maar ik wilde al langer iets doen voor alle vermiste kinderen. Vandaar mijn vraag aan 37 kunstenaars om één van hun werken te laten veilen voor Child Focus."

De werken zijn vandaag te zien in de cruiseterminal in Antwerpen. "Alléén vandaag, de mensen die er niet geraken moeten het gevoel krijgen dat ze iets hebben gemist." Wat meteen een aanleiding is om de werken te gaan bekijken wanneer die in 2012 door heel Vlaanderen reizen.

Geijsbregts wist een aantal bekende kunstenaars te strikken. Zo hebben Kamagurka, Sam Dillemans en Jan Fabre een werk afgestaan. Ook studio Piet Stockmans, bekend van de serviezen en het Stockmansblauw, werkte mee. "Ik heb speciaal voor deze veiling een juwelenkistje ontworpen", zegt Widukind Stockmans. "Het is een houten doosje met daarop 200 porseleinen plaatjes. Het lege kistje moet een verdwenen kind symboliseren." Stockmans zegt dat ze geen minuut heeft getwijfeld over haar deelname.

Om de tentoonstelling in Antwerpen luister bij te zetten, plant Eric Geijsbregts vandaag ook 27 bomen, evenveel als er lidstaten in de EU zijn. Er komt ook een labyrint van tuinkaarsen, evenveel stuks als op 23 juni. "Ik ga er 24 uur zitten en zorgen dat alle kaarsen aan blijven", zegt Geijsbregts. Het labyrint staat symbool voor zijn levensweg, die volledig in het teken staat van de zoektocht naar zijn dochter.

Het geld dat de kunstwerken opbrengen, maakt Geijsbregts integraal over aan Child Focus. "Het wordt een jaar van besparingen en het is mijn grote angst dat de werking van Child Focus in het gedrang komt. Deze week is met het child alert voor Pierre-Alexandre en zijn moeder nog maar eens het nut bewezen. Child Focus mag nooit verdwijnen."

Meer nog: Geijsbregts begrijpt niet waarom er nog altijd geen Europese Child Focus is. "Hoe komt het dat ouders moeten blijven aandringen dat de foto van hun vermist kind op een website terechtkomt? Je vindt Nathalie niet terug op de site van Interpol. Volgens sommige websites bedraagt het aantal vermiste kinderen in ons land slechts zes, maar met de cold cases erbij zijn het er zeker twintig. De aandacht voor die kinderen mag nooit verslappen." (SS)