Nederlandse instellingen spreken niet meer over "allochtonen" en "autochtonen"

Twee Nederlandse instellingen gaan de termen "allochtoon" en "autochtoon" niet meer gebruiken. De woorden zijn volgens de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid en het Centraal Bureau voor de Statistiek niet meer precies genoeg en stigmatiserend. In plaats daarvan gaat men bij het beschrijven van de samenstelling van de bevolking spreken over inwoners met een Nederlandse en met een migratieachtergrond.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn twee belangrijke instellingen in Nederland die onder andere de bevolking in kaart brengen. Door het gebruik van de woorden "allochtoon" en "autochtoon" te schrappen, omdat die niet meer zouden passen, zetten de twee instellingen een nieuwe norm voor de Nederlandse overheid.

Ook de tweedeling "westers" versus "niet-westers" is volgens de instellingen niet meer passend. De migranten zijn inmiddels zo verschillend qua herkomstland dat ze niet meer onder de overkoepelende termen zijn te vangen, aldus de Wetenschappelijke Raad. De term "allochtoon" (van een ander land) is volgens de WRR bovendien onjuist voor de tweede generatie omdat die in Nederland is geboren.

Volgens de instellingen is het beter om de afkomst van mensen preciezer te definiëren zoals gebeurt in samenstellingen, en migranten naar motief in te delen zoals kennismigranten, asielmigranten en economische migranten.

Meest gelezen