Direct naar artikelinhoud

Een op drie gebruikt (onterecht) homeopathie

Een op drie Belgen gebruikt homeopathische producten. Vooral voor kinderen zien consumenten deze producten als goede alternatieven voor medicijnen. Dat blijkt uit een studie die het onderzoeksbureau Ipsos uitvoerde in opdracht van de producent van homeopatische middelen Boiron.

De fabrikant wil zo aantonen dat Belgen wel al jaren voor homeopathie kiezen. Volgens Boiron zijn er trouwens ook studies die aanwijzen dat homeopathie werkt. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg publiceerde dit voorjaar nochtans een rapport dat stelde dat er geen enkele wetenschappelijk bewijs is dat homeopathie echt effectief is.

"Mensen geloven dat de homeopathische middeltjes werken omdat het gebruik ervan vaak een psychisch effect heeft, zoals een placebo. Vanuit ons standpunt blijft het consumentenbedrog", zegt dokter Jo Robays van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Belgen kiezen volgens de Ipsos-studie vooral voor homeopathie bij een verkoudheid, stress of kneuzingen. De verkoop van homeopathische producten vertegenwoordigt minder dan 2 procent van wat apothekers vorig jaar verkochten.

"Het is vaak niet gevaarlijk dat mensen deze middelen gebruiken, want ze zijn meestal erg verdund", zegt Robays. Het grote probleem is dat veel mensen aan homeopathie starten zonder een dokter te bezoeken. "Ze doen aan zelfmedicatie terwijl fabrikanten van homeopathische producten soms claimen dat iets werkt zonder dat daar bewijs voor is. Daardoor blijven mensen te lang met een ziekte rondlopen en dat is gevaarlijk."