Direct naar artikelinhoud

'Laat baby's op zij slapen'

Eén op de vijf Vlaamse zuigelingen kampt in de eerste zes levensmaanden met een afgeplat achterhoofd. Volgens de Franse pediater Thierry Marck slapen baby's beter op de zij dan op de rug. Vlaamse kinderartsen zijn niet overtuigd.

Vanaf 1990 is het een officiële richtlijn: leg je pasgeborene te slapen op de rug. Het aantal wiegendoden ging in ijltempo achteruit, maar er kwamen meer baby's met afgeplatte schedels - een fenomeen dat optreedt als een baby lang op zijn achterhoofd ligt. Thierry Marck, pediater aan het kinderziekenhuis Necker in Parijs, zegt nu de oplossing te hebben gevonden. In zijn boek Mon bébé n'aura pas la tête plate raadt hij aan om je oogappel in een zijwaartse houding te leggen.

Dr. Hilde Van Hauthem, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde, erkent het probleem maar vindt dat veiligheid primeert. "Zowel de kinderartsen als Kind en Gezin raden de rugligging aan omdat die met voorsprong de veiligste houding is. Het kindje op de zij laten slapen is gevaarlijk, omdat het dan gemakkelijk op zijn buik kan draaien, wat het gevaar op wiegendood vergroot. De cijfers liegen niet: sinds we de rugligging aanraden, is het aantal wiegendoden gereduceerd van een honderdtal tot een tiental per jaar."

Volgens de kinderarts moeten ouders er vooral op letten dat de lighouding van hun benjamin varieert. "We proberen ouders steeds bewust te maken van het belang van variatie in de lighouding, zowel tijdens de slaap als tijdens de wakkere uren." Ze wijst er ten slotte ook op dat een afgeplat hoofd maar een (tijdelijk) esthetisch probleem is. "Het is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het kind."