Direct naar artikelinhoud

De geliefde moordenares

Frankrijk staat in rep en roer. Jacqueline Sauvage (68) werd veroordeeld tot tien jaar cel nadat ze haar man vermoordde. De publieke opinie wil gratie voor de vrouw: de man sloeg, misbruikte en terroriseerde Sauvage en haar kinderen decennialang.

Zwijgen en incasseren, telkens weer. Ook al vloeide er bloed en sneed het gehuil door merg en been. Jacqueline Sauvage was nog maar een kind toen ze kennis maakte met partnergeweld, en vaderlief haar moeder zwaar toetakelde. Nooit diende haar moeder klacht in. Net zomin als Jacqueline Sauvage dat deed wanneer haar man Norbert Marot haar en haar kinderen op hun beurt jarenlang sloeg, bedreigde en terroriseerde.

De rechter begreep er niets van. Waarom diende ze al die jaren geen klacht in tegen de man die van haar leven een hel maakte? Waarom diende niemand van Selle-sur-le-Bied klacht in, het dorp waar ze woonde, terwijl zowat iedereen van de achthonderd inwoners wist wat er gebeurde?

Zelfs de dokters wisten het. Tussen 2007 en 2012 alleen al belandde Jacqueline Sauvage vier keer op de spoedafdeling. Bebloed, toegetakeld door Marot. Sinds 2012 sloeg haar man haar gemiddeld drie keer per maand, schrijft de Franse krant La Libération. De laatste tijd één keer per maand, vertelde ze de politieagenten die haar op 10 september van dat jaar kwamen arresteren. Ze had die dag haar man vermoord, met drie geweerschoten.

Vijftig jaar vernederingen

Jacqueline Sauvage en Norbert Marot leerden elkaar kennen toen ze tieners waren. Zij werkte aanvankelijk als arbeidster in de farmaceutische industrie, later kwam ze aan de kost in de confectie. Op haar 25ste was ze al vier keer bevallen. Vrienden had ze amper. Hij richtte een transportbedrijf op, dronk stevig, hield er een maîtresse op na en joeg met zijn opvliegende karakter het dorp de stuipen op het lijf.

"Bedankt, je hebt ons een dienst bewezen. We zijn weer op ons gemak", vertrouwde een dorpsgenote Sauvage toe nadat ze werd aangehouden. Sauvage hield het bijna vijftig jaar lang uit bij Marot. Ondanks alle vernederingen, woede-uitbarstingen en mishandelingen. Hij verkrachtte twee van hun drie dochters, al zegt Sauvage dat ze daar niets van wist.

Op de avond van de moord nam ze een grote dosis slaapmiddelen voor ze naar haar kamer ging. Hopend op een rustige nacht. Marot trapte ruw de deur in, sloeg en trapte haar, en rukte haar gouden halsketting af. "Op dat moment knapte er iets", vertelde Sauvage voor de rechtbank. "Ik heb het geweer genomen in mijn kamer en heb het geladen. Hij zat beneden, op het terras, met zijn rug naar mij. Ik ben naar hem toe gegaan en heb geschoten. Met mijn ogen dicht. Bij het derde schot aarzelde ik."

Pas achteraf vernam de vrouw dat haar zoon diezelfde dag zelfmoord had gepleegd. Hij kon het leven met zijn vader en de diepe sporen die het naliet niet meer aan.

Sindsdien beroert de moord de gemoederen in Frankrijk. Het grote publiek schaart zich achter Sauvage. De vrouw werd veroordeeld tot tien jaar, ook nadat ze beroep aantekende. "De executie van Norbert Marot toont het falen van een vrouw die te veel verwachtte van de man met wie ze haar leven wilde delen", zo zei advocaat-generaal Frédéric Chevalier bij het tweede proces. Wettelijke zelfverdediging werd niet weerhouden.

Een van haar advocaten begrijpt er niets van: "Welk ander middel had ze om te ontsnappen aan de cirkel van geweld?" De vereniging Solidarité Femmes sluit zich daar in La Libération bij aan: "Sommige vrouwen zien geen andere oplossing meer dan moord. Er moet meer begrip komen voor slachtoffers van partnergeweld, dat vaak standhoudt door isolement en stilzwijgen. Het probleem is dat Jacqueline Sauvage als een gewone moordenares is berecht, terwijl ze dat niet is. Ze is het slachtoffer van extreme psychologische terreur die sommige vrouwen te beurt valt."

Petitie

Solidarité Femmes ontving vorig jaar bijna 39.000 telefonische meldingen van geweld tegenover vrouwen. Elk jaar zouden in Frankrijk zo'n 200.000 vrouwen het slachtoffer zijn van partnergeweld. Er komt een wetsvoorstel dat mogelijk moet maken dat wettelijke zelfverdediging in dit soort gevallen kan worden ingeroepen. Twee dochters van Jacqueline Sauvage hebben nu een petitie gestart waarin president Hollande om gratie wordt gevraagd. Ze kregen 150.000 handtekeningen. Eenendertig parlementairen ondersteunen het verzoek in een brief. Middenin de kerstperiode is het aan François Hollande: gratie of niet voor Jacqueline Sauvage?