Direct naar artikelinhoud

Anders bouwen in België

Architectuur België. 25 jaar in 75 projecten, Christophe Van Gerrewey, Lannoo, 304 p, 45 euro

Van woestenij tot gidsland. Het is wat kort door de bocht, maar er zit een grond van waarheid in. Tussen 1980 en nu heeft België een ware omslag gekend op het vlak van architectuur. Ons land had met Horta en Van de Velde tot in de jaren 30 twee internationale grootmeesters voortgebracht. Ook Huib Hoste en Renaat Braem waren architecten van formaat. Maar daarna werd het angstwekkend stil. België werd lange tijd een land met een zeer middelmatige architectuur.

Tot in de jaren 1980-90 een ingrijpende evolutie plaatsvond.

Een nieuwe generatie beloftevolle architecten stond op, er werd geschreven en gepolemiseerd (onder meer door de peetvader van de architectuurkritiek Geert Bekaert), de overheid ontdekte de architectuur weer, en de eerste Vlaams Bouwmeester b0b Van Reeth werd in 1999 aangesteld.

Werden er in de jaren 90 nog vooral privéwoningen gebouwd, dan voltrok de kwaliteitsomslag zich vanaf 2000 ook op het vlak van grote, vaak openbare opdrachten.

Architectuurcriticus en romancier Chris-tophe Van Gerrewey schetst in zijn boek over 25 jaar Belgische architectuur de geschiedenis van deze omwenteling in noord en zuid, en selecteert 75 uiteenlopende projecten.

Er valt op zijn eigenzinnige keuze wel wat af te dingen: zo ontbreken vreemd genoeg Museum M Leuven en deSingel Antwerpen - twee realisaties van Stephane Beel - net als Park Spoor Noord (Secchi en Vigano) en Rubensplein Knokke (Robbrecht & Daem).

Maar daar staat tegenover dat elk project uitvoerig beschreven en voortreffelijk geïllustreerd wordt. Een mooi overzicht.