Oud-korpschef Luc Lamine haalt uit naar voormalig burgemeester Patrick Janssens: “Detiège moest weg uit eigenbelang”

“Oud-burgemeester Patrick Janssens heeft destijds zijn voorgangster en partijgenote Leona Detiège een mes in de rug gestoken”, zegt Luc Lamine (62). De oud-korpschef van Antwerpen noemde de voormalige socialistische burgemeester eerder “corrupt” in de zaterdageditie van De Morgen.

Patrick Van de Perre

“Ik heb nog nooit zo’n corrupte politicus ontmoet”, zei Luc Lamine zaterdag in De Morgen. Tegelijkertijd meent de oud-korpschef ook dat Patrick Janssens de oorzaak is van de huidige drugsoorlog in de stad. “Het is hij die de gemeenschapsgerichte politiezone heeft afgeschaft en dat was het begin van de ellende.”

Leugens

© Walter Saenen - WAS

Maar hoe zit dat nu met die corruptie? Luc Lamine geeft wat meer tekst en uitleg. “Denk aan de periode dat Patrick Janssens zijn voorgangster Leona Detiège bruusk opzijgezet heeft om zelf burgemeester te kunnen worden. Alles wat die man in zijn politieke loopbaan gedaan heeft is uit puur eigenbelang. En het erge is dat dit soort mensen met hun leugens nog steeds actief zijn in de politiek. Daar moet een einde aan komen”, licht Luc Lamine toe.

De afkeer van de voormalige korpschef voor Patrick Janssens gaat terug tot de Visacrisis in 2003. Toen stond de integriteit van de Antwerpse bestuurders ter discussie. Uiteindelijk nam het voltallige college ontslag. Ook Luc Lamine raakte toen beschadigd. Het gerucht deed de ronde dat Patrick Janssens de crisis had aangewakkerd omdat zijn partijtop uit was op de executie van Leona Detiège. Bewijzen daarvoor zijn er nooit gekomen.

Teveel petten

Over huidig Antwerps burgmeester Bart De Wever heeft Luc Lamine betere dingen te zeggen. “Die man is superintelligent.” Toch scheelt er iets aan de entourage van de N-VA-kopman, meent Lamine. “Hij heeft bij wijze van spreken 87 petten op. Vroeg of laat moet het daarbinnen eens clashen. Laten we ervan uitgaan dat hij niet over alle informatie beschikt en dat hij niet de beste raadgevers heeft.”

Patrick Janssens wilde zaterdag niet reageren op de uitlatingen van Luc Lamine over hem in De Morgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER