SP.A in een coalitie met Open VLD en N-VA? John Crombez gelooft er niets van

© isopix

Jonh Crombez, voorzitter van SP.A, zegt dat de afstand tussen zijn partij en Open VLD en N-VA zeer groot is. Een coalitie van de drie zoals in Antwerpen, acht hij erg onwaarschijnlijk.

bbd

Het is hét gerucht in de Wetstraat: in Vlaanderen wordt straks dezelfde coalitie gevormd als in Antwerpen. N-VA, Open VLD en SP.A dus.

In De Ochtend op Radio 1 verwees SP.A-voorzitter John Crombez dat verhaal zeer nadrukkelijk naar de prullenmand. Inhoudelijk staat SP.A erg ver van die twee partijen, beklemtoonde hij.

'CD&V is heel zenuwachtig om uit de boot te vallen en creëert dus een Phantasialand waarbij ze strategisch altijd dat verhaal brengen. En dat lukt nog ook', zegt Crombez.

Maar de voorzitters van Open VLD, N-VA en SP.A ontkennen steevast dat er een voorakkoord voor de Vlaamse regering is.

'Dus ofwel gelooft men ons, ofwel blijft men liever luchtgitaar spelen samen met Wouter Beke', zegt Crombez.

Hij wijst op de inhoudelijke problemen voor zo'n coalitie. 'De hoofdbrokken in de Vlaamse begroting zijn Welzijn en Onderwijs. Net in die beleidsdomeinen staan we zeer ver van N-VA en Open VLD. De afstand met Groen is kleiner, en ook met CD&V. En daar gaat het toch om na de verkiezingen: samen inhoudelijk een beleid uitstippelen.'

Kortom een Antwerpse coalitie in Vlaanderen is erg onwaarschijnlijk, volgens Crombez. Al wil hij ook weer niet gezegd hebben dat het er nooit van zal komen.

Zijn ambitie is bij de verkiezingen in mei met de SP.A minstens zo veel stemmen te halen als vijf jaar geleden. 'Eigenlijk willen we zoals hoogspringers de lat steeds hoger leggen. Maar ik noem geen percentages meer. We willen zeker halen wat we de vorige keer haalden zodat we kunnen wegen op het beleid. Daarvoor stap je tenslotte in de politiek.'