Vlaams Parlement keurt vuurwerkverbod goed maar gemeenten kunnen nog altijd afwijking vragen

Vlaanderen verbiedt het afsteken van vuurwerk. Het Vlaams Parlement heeft woensdag unaniem het licht op groen gezet voor het voorstel van decreet. De nieuwe regels moeten ongelukken met bange dieren vermijden. Toch stopt het geknal niet helemaal, want gemeenten kunnen afwijken van de algemene regel en toch vuurwerk toelaten bij speciale gelegenheden.

tg

Momenteel is vuurwerk in Vlaanderen toegelaten, tenzij de gemeente het verbiedt in het gemeentelijk reglement. Iets minder dan 40 gemeenten hebben zo’n totaalverbod, in 103 andere is toestemming van het gemeentebestuur nodig. Maar omdat die regels zo diffuus en weinig bekend zijn, schieten mensen eigenlijk nagenoeg overal in Vlaanderen vuurpijlen in de lucht. Zeker in de eindejaarsperiode. Dat leidt elk jaar tot incidenten met paniekerige dieren, soms met zware verwondingen en het overlijden tot gevolg. Maar ook met menselijk leed. Elk jaar raken mensen verbrand of gewond aan de ogen.

Om dat in de toekomst te vermijden, past Vlaanderen de regels aan. In het voorstel van decreet van parlementsleden Sofie Joosen (N-VA), Dirk de Kort (CD&V), Gwenny De Vroe (Open VLD), Els Robeyns (SP.A) en Bart Caron (Groen) wordt de redenering omgedraaid en komt er een totaalverbod op vuurwerk. Gemeentebesturen kunnen daar wel van afwijken en het toch toelaten, maar dan wel enkel op bepaalde plaatsen en momenten. Het verbod geldt trouwens ook voor voetzoekers, wensballonnen en carbuurkanonnen die in sommige streken gebruikt worden om een huwelijk aan te kondigen.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageerde eerder al tevreden. “Ik krijg elk jaar tientallen mails binnen met verhalen en foto’s van dieren die gewond zijn geraakt, of zijn gestorven. Er was veel onduidelijkheid waardoor iedereen ervan uitging dat vuurwerk altijd en overal toegelaten was. We draaien de logica nu om: in de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten”, meent Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen