Direct naar artikelinhoud

Stembeurt parlement Italië is cruciale test voor Berlusconi

Een vertrouwensstemming over de in het P3-schandaal genoemde staatssecretaris van Justitie Giacomo Caliendo, vandaag in het Italiaanse parlement, wordt een eerste grote test voor premier Berlusconi sinds hij zopas zijn gewezen rechterhand en kamervoorzitter Gianfranco Fini uit zijn partij zette.

Caliendo, een loyale medewerker en partijgenoot van premier Silvio Berlusconi, wordt genoemd in het schandaal van de P3: een geheime ‘loge’ die het Italiaanse staatsbestel buiten de regering om wilde sturen en de persoonlijke verrijking van een reeks betrokkenen tot doel had. De P3 - waarin zowel zakenlui met maffiabanden, politici als magistraten zouden hebben gezeten - probeerde onder andere op de benoeming van rechters te wegen. In juli stapte in dat verband staatssecretaris van Economie Nicola Cosentino al op, vorige week werd vervolgens Caliendo door justitie aan de tand gevoeld. In Italië is het verboden om een geheim genootschap op te richten.

Berlusconi heeft intussen schoon genoeg van de perceptie dat zijn regering een zinkend schip is - meerdere excellenties verlieten het kabinet dit jaar naar aanleiding van diverse schandalen - en hij wil Caliendo koste wat het kost aan boord houden. Precies die koppigheid was voor Fini de druppel die de emmer deed overlopen. En toch kreeg de postfascist Fini, die een schone politiek eist en de aanhoudende scandalitis niet langer kon aanzien, de bons van Berlusconi, veeleer dan zelf uit de partij te stappen.

Intussen hebben 33 parlementsleden in Fini’s kielzog het PDL (Volk van de Vrijheid) van Berlusconi verlaten. Als Fini en zijn groep Futuro e Libertà (‘Toekomst en Vrijheid’) met de oppositie meestemmen, kan Berlusconi er gelegen hebben. Maar een homogene groep vormen de ‘Finianen’ niet en ze zijn niet allen even heftig anti-Berlusconiaans. De vraag is dus hoe gesloten Fini zijn rangen kan houden. Waarnemers menen dat hij in deze consolidatiefase voorzichtig zal blijven en veeleer op een onthouding zal aansturen. Alleszins kan Fini het zich niet permitteren dat sommigen onder zijn parlementariërs met de meerderheid meestemmen. (LD)