Direct naar artikelinhoud

Pascal Smet kiest voor Brusselse regering

Als het aan hem ligt, keert minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) na de verkiezingen van 25 mei niet meer terug naar de Vlaamse regering. 'Als ik de keuze heb, kies ik voluit voor Brussel.'

Het was al bekend dat minister Smet niet de Vlaamse, maar de Brusselse lijst van sp.a zou trekken op 25 mei. En dat is niet zomaar een tactische keuze, zoals bij Joëlle Milquet (cdH). Als het even kan wil Smet maar al te graag het Vlaamse niveau inruilen voor de Brusselse politieke scène, waar hij in 2004 zijn politieke carrière begon als Brussels minister van Mobiliteit.

"Iedereen weet dat mijn hart voor Brussel klopt", zegt de ingeweken Waaslander bij de voorstelling van zijn tweetalige sp.a-lijst voor het Brussels parlement.

Pascal Smet weet zelf maar al te goed dat een nieuwe termijn als Vlaams minister van Onderwijs er allicht niet in zit. Die zware portefeuille is straks wellicht niet voor de kleine sp.a weggelegd, maar eerder voor coalitiepartner CD&V, die haar ogen al op het departement heeft laten vallen. Huidig Vlaams minister Hilde Crevits wordt nadrukkelijk genoemd als mogelijke nieuwe onderwijsminister.

Niet alleen zien de kaarten er op het Vlaamse niveau niet bepaald rooskleurig uit voor Pascal Smet, hij is ook oprecht verknocht aan Brussel, waar hij de gevestigde machten graag en regelmatig tegen de schenen schopt. "Onze hoofdstad heeft dynamiek en daadkracht nodig", zegt Smet. "Brussel heeft meer liefde nodig. Ook voor zichzelf. Maar wie iemand graag ziet, mag ook niet blind zijn voor haar gebreken. En Brussel heeft veel gebreken. Daar moeten we iets aan doen. Als het goed gaat met Brussel, gaat het ook goed met Vlaanderen en België. Als het slecht gaat met Brussel, gaat het ook slecht met Vlaanderen en België."

Met de slogan '100% Brussels' trekt Smet voluit de kaart van het multiculturele, veeltalige Brussel. Zijn tweetalige lijst voor het Brussels parlement is wellicht de meest diverse van alle Vlaamse partijen. Om alle Brusselaars aan te spreken, wil Smet ook campagne voeren in het Nederlands, het Frans én het Engels.