Direct naar artikelinhoud

Vlaams Belang moedigt remigratie aan met pamfletactie

Vlaams Belang verspreidt vanaf vandaag pamfletten in de wijken van een dertigtal Vlaamse steden waar meer dan 15 procent migranten wonen. Onder het motto 'Heimwee? Taalproblemen? Werkloos? Keer tevreden terug' wil de partij legale allochtonen die hier al minstens 10 jaar wonen aanzetten om terug te keren naar hun land van herkomst.

Dat moeten we vooral zien als een positieve boodschap, benadrukt Filip Dewinter, wiens foto bij op de folder prijkt. "Wij willen die mensen helpen. Ik ben ervan overtuigd dat vele migranten hier ongelukkig zijn. Dus willen we ze duidelijk maken dat daar een oplossing voor bestaat, dat ze niet per se hier moeten blijven en remigratie een echte optie is."

De terugkeermogelijkheid op zich is wellicht te weinig om migranten effectief de stap te doen zetten, vermoedt Vlaams Belang. Daarom wil de partij vrijwillige terugkeerders financieel ondersteunen. "Ik stel voor dat we hun reis betalen, huisvestingsprojecten in hun thuisland opzetten en eventueel ook uitzicht op werkgelegenheid geven", zegt Dewinter.

Dat zal alles samen een behoorlijke duit kosten, geeft het Antwerpse VB-kopstuk toe. "Maar als die mensen allemaal hier blijven en ze komen op termijn in rust- en verzorgingstehuizen terecht, dan kost ons dat ook veel geld hoor. Hen betalen om te vertrekken zal uiteindelijk veel goedkoper uitvallen."

Waar hij dat geld wil halen? Uit de pot voor ontwikkelingshulp. We moeten dringend de definitie van dat begrip herzien, meent hij. "Dat geld verdwijnt nu toch vaak in projecten die bodemloze putten blijken te zijn of toch geen zoden aan de dijk zetten." Na het zomerreces wil Dewinter een wetsvoorstel indienen in de Senaat. Hij hoopt steun te vinden bij N-VA en eventueel ook bij de rechterflanken van Open Vld en CD&V.

Voor de Belfortploeg heeft het laatste uur binnen Vlaams Belang geslagen. De partijraad keurde afgelopen weekend een nota van de commissie voor Verzoening en Tucht goed die de 5 Gentse dissidente leden verplicht om hun groepering tegen het einde van de maand op te heffen. Zoniet zullen ze uit de partij gezet worden. Francis Van den Eynde, het bekendste lid, beklemtoonde met een strop om de hals dat de Belfortploeg de partij niet vrijwillig zal verlaten.

De partijraad steunde het advies van de commissie Verzoening en Tucht met 61 stemmen voor, 23 tegen en 6 blanco of ongeldige stemmen. Voor Van den Eynde het bewijs van de totale machtsgreep van 'de Antwerpse gemeenteraadsfractie'. Toch kreeg hij veel meer steun dan verhoopt, meent hij. Dewinter spreekt dat tegen. "Die tegenstemmers zijn niet per definitie pro-Belfortstemmers. Ik weet van een aantal mensen dat ze tegen gestemd hebben omdat ze het compromisvoorstel van de commissie net veel te soft vonden."