Direct naar artikelinhoud

Centrale bankiers keren kar

Steeds meer centrale banken maken een bocht van 180 graden. Er is niet langer sprake van het terugschroeven van economische stimuleringsmaatregelen. Integendeel, de belangrijkste centraal bankiers broeden op nieuwe ingrepen om de conjunctuur extra zuurstof toe te dienen. Dat blijkt uit verklaringen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) dinsdagavond, en andere centraal bankiers de voorbije dagen.

Tot voor kort gingen waarnemers er nog van uit dat de centrale banken met hun exitstrategie zouden beginnen. Maar die exit is verder weg dan ooit.

De Fed gaf dinsdag tussen de lijnen van zijn rentebesluit te kennen dat het alles uit de kast zal halen om de VS voor een deflatoire spiraal, een vernietigend proces van dalende prijzen, te behoeden. Bij dalende prijzen stellen de consumenten hun aankopen uit, wat nefast is voor de economie. De Amerikaanse centrale bank omschreef het huidige onderliggende inflatiepeil als lager dan wenselijk. “Daarmee gaat het de verbintenis aan om geld bij te drukken als het economische plaatje verslechtert”, zegt Peter De Keyzer, de hoofdeconoom van Petercam.

Uit de notulen van de jongste rentevergadering van de Bank of England bleek dat de Britse centraal bankiers min of meer op dezelfde lijn zitten. Meerdere bestuurders toonden zich bezorgd over de “sterker dan verwachte tegenwind voor de Britse economie”. Daarmee lijkt de Bank of England aan te geven dat ze mogelijk een vervolg breit aan haar obligatie-inkoopprogramma. De Britse centrale bank kocht al 200 miljard pond (234 miljard euro) overheidspapier in om de lange rente te drukken.

Ook de Japanse centrale bank liet zich gisteren niet onbetuigd. Een bestuurder van de Nippon Ginko merkte op dat de centrale bank “tijdig en gepast” zal handelen als de Japanse economie te veel vertraagt. De Europese Centrale Bank (ECB) zei begin september al dat ze de onbeperkte kredietverlening op korte termijn aan de Europese banken verlengde tot “minstens 18 januari 2011”.

Dat de exitstrategieën almaar meer op de lange baan worden geschoven, bewijst dat ’s werelds belangrijkste centraal bankiers dit jaar koud gepakt zijn door de economische ontwikkelingen. Begin dit jaar hadden de monetaire opperhoofden nog de mond vol over “de weg naar de exit”, maar de wereldeconomie is sindsdien flink afgekoeld.

De sombere taal van de Fed bezorgde de beleggers rillingen. De als risicovol beschouwde aandelen gingen de deur uit. In ruil werden staatsobligaties en goud gekocht. De pan-Europese Stoxx600-beursindex ging 1,4 procent lager. Met 1.290 dollar per ounce zette de goudprijs nog maar eens een record neer.