Direct naar artikelinhoud

België zegt nee tegen historisch verbod op kernwapens

Vanaf donderdag zitten 132 landen in New York samen om te onderhandelen over een historisch verbod op kernwapens. Ons land is er niet bij. 'België kiest voor de nucleaire status quo.'

Op 27 oktober 2016 kwamen 123 VN-lidstaten overeen om dit jaar te starten met de onderhandelingen over een kernwapenverbod. In een eerste fase werd een ontwerptekst opgesteld, waarover vanaf donderdag verder wordt gedebatteerd. Gezien de brede steun is de kans groot dat het verbod begin juli al wordt goedgekeurd.

België stemde in oktober tegen de resolutie. Ons land zal dan ook niet aanwezig zijn bij de gesprekken. "Binnen de NAVO beschikken de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië over kernwapens, maar er zijn ook enkele tactische kernwapens uit de Koude Oorlog verspreid in andere landen, zoals bij ons op Kleine Brogel", legt professor Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) uit. "Dat maakt dat België moet kiezen tussen een verbod op kernwapens en een nucleaire alliantie. En blijkbaar kiest de Belgische regering liever voor de NAVO."

"De VS hebben de druk op alle landen verhoogd. Enkel Nederland, een NAVO-land waar ook kernwapens liggen opgeslagen, durft zijn nek uitsteken en neemt wel deel aan de onderhandelingen", zegt Sauer.

"België behoort tot een klein kamp dat de zogenoemde progressieve benadering onderschrijft", legt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen uit. "Die benadering is echter niet progressief, maar gerecycleerd. Ze steunt op 25 voorstellen die op zich niet slecht zijn, maar die wel al twee decennia op tafel liggen en niet goedgekeurd geraken.

"Een verbod is dan logisch en de noodzakelijke deeltjesversneller om eindelijk die progressieve maatregelen te implementeren. Door op dezelfde nagel te blijven slaan, kiest België onder druk van de NAVO en de VS voor de nucleaire status quo.

"Het belangrijkste argument van de Belgische diplomatie is dat we een loyale bondgenoot van de NAVO moeten blijven, maar Nederland toont aan dat het een het ander niet uitsluit", stelt Staes.

Russische roulette

"Hoe lang willen we deze Russische roulette nog blijven spelen?", vraagt Staes zich af. "De vraag tot een verbod komt voort uit de frustratie van de niet-kernwapenstaten. De kernmachten weigeren immers om volledig te ontwapenen en plannen bovendien langetermijnmoderniseringen van hun arsenaal. Als de ontwapening niet wordt versneld, kan er in het slechtste geval een nieuwe kernwapenwedloop ontstaan."