Direct naar artikelinhoud

Extra plaatsen voor langdurige opvang geïnterneerden

Er komen extra plaatsen voor de langdurige opvang van geïnterneerden in België. Ons land werd meermaals veroordeeld omdat deze mensen tot nu toe enkel in de gevangenis terecht konden, zonder juiste zorg.

In eerste instantie gaat het om dertig plaatsen, die tegen de zomer van volgend jaar vrijgemaakt worden in het universitair psychiatrisch centrum Sint-Kamillus in Bierbeek. De plaatsen zijn specifiek bedoeld voor geïnterneerde mannen voor wie geen therapeutische behandeling meer mogelijk is met het oog op reïntegratie in de samenleving, met name vanwege het gevaar op recidive. De betrokken geïnterneerden mogen echter geen gevaar betekenen voor hun omgeving, aangezien er in groep zal worden geleefd.

"Er ontbrak menswaardige, langdurige residentiële zorg voor geïnterneerden die niet meer kunnen worden behandeld en weinig of geen kans maken op resocialisatie", onderstreept minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld). En ook Minister van Justitie Geens (CD&V) spreekt van een 'ontbrekende schakel' die nu eindelijk correct zal worden ingevuld.

Long stay

Het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) in Gent, waar intussen 237 geïnterneerden onderdak vinden, focust wel op een herinschakeling in de maatschappij. En voor geïnterneerden die evenmin zicht hebben op reïntegratie, maar die ook voor hun onmiddellijke omgeving een gevaar betekenen, opent volgend najaar het FPC van Antwerpen.

De creatie van de zogenaamde 'long stay' is voor Sint-Kamillus een "logische aansluiting bij de bestaande forensische werking" van het universitair centrum. De instelling vormt dertig psychiatrische bedden om en krijgt zicht op extra personeel. Zo betaalt Volksgezondheid jaarlijks 700.000 euro, onder meer voor extra verpleegkundigen, bovenop de 3,5 miljoen euro die het departement betaalt voor de basiszorg van dertig patiënten.

Sint-Kamillus heeft al veel ervaring met de opvang van geïnterneerden, maar dan op het niveau 'medium risk'. Zo telt het vijfenveertig aangepaste ziekenhuisbedden, zijn er zestig plaatsen in een forensisch psychiatrisch verzorgingstehuis, twintig geïnterneerden die beschut wonen in huizen in het Leuvense en nog eens vijfentwintig in de gewone zorg. De long stay is echter een primeur.