Direct naar artikelinhoud

Gevluchte kok van leiders keert terug naar 'veranderd' Noord-Korea

Hij werkte voor de leiders van Noord-Korea maar vluchtte het land uit. Nu krijgt de Japanse kok van de Kims genade en ziet hij verandering in het regime.

Jarenlang leefde Kenji Fujimoto, de Japanse sushichef die tien jaar werkte voor de Kim-familie in Pyongyang, in angst dat een Noord-Koreaanse spion op zijn deur zou kloppen, gestuurd om hem te doden. Dat omdat hij naar Japan terugkeerde en een boek schreef waarin hij de decadente levensstijl van de regerende familie onthult.

Dat bezoek arriveerde in juni. Maar in plaats van een wapen trok de inlichtingenagent een uitnodiging van Kim Jong-un. De nieuwe Noord-Koreaanse leider kende hij nog als die dikke en vroegrijpe tiener. Fujimoto noemde hem toen 'de Prins'. Kim Jong-un had Fujimoto (overigens niet zijn echte naam) schijnbaar zijn daad vergeven en hij wilde de vroegere chef van de familie weer zien. De kok stemde, met enige angst, in. Tijdens het twee weken lange bezoek dat onlangs werd afgesloten, kreeg hij een zeldzame blik van dichtbij van Noord-Korea's mysterieuze leider.

Volgens Fujimoto brengt Kim nu al verandering in de gesloten stalinistische regering door een meer benaderbare leiderschapsstijl te omarmen. Hij kreeg die indruk tijdens een emotionele hereniging met Kim en zijn modieus geklede vrouw. De chef werd onmiddellijk omhelsd door Kim, iets wat ondenkbaar was onder diens in december overleden vader Kim Jong-il. Fujimoto: "De kameraad-generaal lachte en hij zei: "Je verraad is nu vergeten."

Het is niet goed mogelijk te doorgronden of Fujimoto's behandeling slechts een propagandastunt is, bedoeld om het imago van Noord-Korea op te poetsen. Zo zeggen Noord-Koreanen die onlangs zijn uitgeweken dat hun nieuwe leider een wrede onderdrukking is begonnen van burgers die het verpauperde land proberen te vluchten.

Hoe dan ook, Fujimoto's verhaal biedt aanwijzingen voor de aspiraties van Kim Jong-un. Noord-Korea-experts die willen weten wat er in het gesloten land verandert, zijn nu aangewezen op zaken zoals de lengte van de vrouwenrokken en een recente muziekshow op de staatstelevisie met daarin Mickey Mouse. Deskundigen zeggen dat Fujimoto's verhaal het beeld bevestigt dat Kim bereid is het uiterlijk, mogelijk zelfs het beleid, van het laatste stalinistische bolwerk in de wereld te veranderen. "Kim Jong-un heeft twee kanten", zegt Cheong Seong-chang, een deskundge van het Sejong Instituut in Zuid-Korea. "Naar Zuid-Korea toe toont hij de harde militaire lijn, terwijl hij tegelijkertijd ook kan overkomen als een grootmoedige leider voor zijn volk."

De kok had een drie uur lange lunch met Kim, de dag na zijn aankomst. Kim kwam binnen, gekleed in een zwart Maopak, met naast zich zijn vrouw Ri Sol-ju. Zij had een stijlvolle zwarte blouse aan en een zwarte rok. Fujimoto zegt dat hij verrast was dat ze zo'n prominente rol had. De vader van Kim nam zelden een van zijn drie vrouwen mee naar dit soort bijeenkomsten. Kim leek relaxter en opgewekter dan zijn vader ooit was. "Hij luisterde naar alles wat ik zei. Hij knikte zelfs toen ik hem verzocht het land open te gooien", vertelt Fujimoto.

De sushichef is van plan meermaals per jaar naar Noord-Korea terug te gaan. Voornamelijk om bij zijn gezin te zijn. Hij hoopt Kim weer te zien. "Het is een andere plek geworden", zegt hij over Noord-Korea.