Direct naar artikelinhoud

Wat verdiende de Bel-20-CEO?

De Fransman Roch Doliveux, de CEO van het farmabedrijf UCB, was in 2011 de best betaalde manager van een Bel-20-bedrijf. Hij verdiende 4,07 miljoen euro. Dat is het meer dan het dubbele van wat een Bel-20-topman afgelopen jaar gemiddeld verdiende.

Roch Doliveux verdiende vorig jaar 4,07 miljoen euro, een stijging met 8,4 procent tegenover 2010. Als ook rekening wordt gehouden met de waarde van langetermijnincentives (opties) die hij in 2011 toegekend kreeg, klimt het totale salarispakket van de UCB-topman zelfs tot 5,22 miljoen euro.

Op de tweede plaats staat Albert Frère, de CEO van de investeringsmaatschappij GBL. De 85-jarige zakenman kreeg van zijn onderneming een vergoeding van 4,06 miljoen euro. Dat is 8,6 procent meer dan het voorgaande jaar.

Gérard Mestrallet, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de Franse nutsgroep GDF Suez, staat op derde plaats met 3,09 miljoen euro. De top vijf wordt vervolledigd met Pierre-Olivier Beckers, CEO van Delhaize, en Didier Bellens, topman van Belgacom.

Carlos Brito

Carlos Brito, de topman van AB InBev die de rangschikking in 2009 en 2010 aanvoerde, zag zijn totale verloningspakket in 2011 met 46 procent teruglopen tot 2,49 miljoen euro. Dat komt doordat zijn variabele bonus meer dan gehalveerd werd. Hij zakt daardoor naar de zesde plaats. Maar Brito moet zich niet te veel financiële zorgen maken, hij heeft uitzicht op een extraatje van 137 miljoen euro als hij eind volgend jaar de opties kan verzilveren die hij toegekend kreeg in 2008, bij de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch.

Het zinkbedrijf Nyrstar deed vorig jaar zijn intrede in de Bel-20, en CEO Roland Junck zag zijn salarispakket meteen ook verdubbelen tot 2,45 miljoen euro. Bankiers vielen fors terug in de ranking. Ondanks de val van Dexia en het verlies van zijn bonus is Pierre Mariani de beste verdiener in de financiële sector. Hij kreeg in het rampjaar 2011 1,2 miljoen euro op zijn rekening. Het gaat om een loon van 1 miljoen en nog eens 200.000 euro in de vorm van een functiepremie. Ter vergelijking: Jan Vanhevel, de topman van KBC, verdiende vorig jaar 727.000 euro.

Meer dan een miljoen

Het loonpakket van Mariani werd gisteren officieel bekendgemaakt. Daarmee zijn alle verloningen van de CEO's van Bel-20-bedrijven in 2011 bekend, met uitzondering van Marc Coucke van Omega Pharma. Zijn bedrijf verliet eind vorig jaar de beurs en tuimelde op die manier uit de sterindex.

Intussen is ook Dexia uit de Bel-20 verdwenen. Het financiële aandeel werd in maart van dit jaar vervangen door D'Ieteren en Elia.

Een topmanager van een Bel-20-bedrijf verdiende in 2011 gemiddeld 1,90 miljoen euro. Dat is 0,4 procent minder dan in 2010. Veertien topmanagers van een Bel-20-bedrijf hebben een jaarsalaris dat boven 1 miljoen euro ligt. De hekkensluiter is Benoît De Blieck, de CEO van de vastgoedgroep Befimmo. Hij verdiende vorig jaar 581.000 euro. Dat is 15 procent van wat Doliveux mee naar huis nam.

De jaarvergoedingen in dit overzicht zijn de som van het vaste salaris, het variabele salaris en andere verloningscomponenten (representatiekosten, autovergoeding...).