Direct naar artikelinhoud

Brussels gerecht heeft Roger Vangheluwe nog altijd in het vizier

Dat het onderzoek tegen Vangheluwe voor het parket van Brugge een afgelopen zaak is, wil nog niet zeggen dat de man buiten schot staat. In Brussel loopt nog altijd een klacht tegen de gevallen Brugse bisschop wegens schuldig verzuim.

De klacht met burgerlijke partijstelling werd ingediend door advocaat Walter Van Steenbrugge, raadsman van het eerste slachtoffer van Vangheluwe. Van Steenbrugge deed dat in naam van tientallen slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. “De klacht is gericht tegen onbekenden”, zegt Van Steenbrugge, “maar het is duidelijk dat we Danneels en Vangheluwe viseren.”

De slachtoffers menen dat de kardinaal tijdens zijn ambtstermijn niet het nodige heeft gedaan om pedofiele priesters aan te pakken. Dossiers daarover die op het bureau van de kardinaal terechtkwamen, belandden uiteindelijk bij de bisschoppen. Die plaatsten de priesters in kwestie over naar een andere parochie en de kous was af.

De slachtoffers verwijten ook Vangheluwe dat hij niet gepast heeft gereageerd op het misbruik, zowel dat van hemzelf als dat van andere geestelijken, toen hij nog actief was als bisschop in Brugge.

Het onderzoek naar schuldig verzuim wordt geleid door de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy. Hij gaat na of er sprake is van een georganiseerde doofpotoperatie en of de hiërarchische oversten van de kerk pedofiele ondergeschikten de hand boven het hoofd hebben gehouden.

Dat was precies het opzet toen De Troy vorige zomer Operatie Kelk lanceerde. Er kwamen huiszoekingen op het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en in de privéwoning van kardinaal Danneels. Ook de commissie van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die belast was met het optekenen en afhandelen van klachten over pedofiele geestelijken, kreeg speurders over de vloer.

De Troy was tot actie overgegaan nadat Godelieve Halsberghe, voorgangster van Peter Adriaenssens, liet weten dat in de crypte van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal dossiers over kindermisbruik in de kerk werden achtergehouden. Halsberghe beweerde dat Danneels haar dat had verteld tijdens een rondleiding in de kathedraal.

Tijdens de huiszoekingen vorige zomer werden in de crypte geen geheime pedodossiers gevonden. Toch herhaalde Halsberghe haar beschuldigingen eind vorig jaar, toen ze getuigde in de parlementaire commissie Seksueel Misbruik.

Versterking

In het onderzoek naar schuldig verzuim is voorlopig nog niemand in verdenking gesteld. “Maar het onderzoek ligt niet stil”, zo laat een gerechtelijk bron weten. “De ploeg van twintig man heeft onlangs zelfs nog versterking gekregen van vijf speurders uit Gent en Brugge.”

Het gerechtelijk onderzoek in Brussel bevindt zich momenteel in de beginfase omdat het negen maanden heeft stilgelegen wegens het opsporingsonderzoek in Brugge. Speurders zijn de informatie volop aan het analyseren, en dat zal nog een aantal weken, zoniet maanden duren. De meldingen van Godelieve Halsberghe en Rik Devillé en de brieven die bij hiërarchische oversten in de kerk zijn aangekomen over seksueel misbruik worden nu van dichtbij bestudeerd.

Het maakt niet uit of de feiten over seksueel misbruik zijn verjaard om iemand te kunnen vervolgen wegens medeplichtigheid aan schuldig verzuim. “Wie misbruik mogelijk heeft gemaakt door een priester over te plaatsen of door hem een in situatie te brengen waar hij nieuwe slachtoffers kon maken, is strafbaar”, aldus de gerechtelijke bron. “Dat geldt ook voor mensen die niets hebben ondernomen, waardoor de betrokkene gewoon zijn gang kon blijven gaan.”

De speurders van de Brusselse federale politie hebben Vangheluwe nog maar één keer kunnen ondervragen over het schuldig verzuim. Naar verluidt ging de gevallen bisschop tijdens zijn verhoor nogal luchtig om met de feiten die hem worden aangewreven.