Direct naar artikelinhoud

Gent-Wevelgem en E3 Prijs strijden om Boonen en co.

‘Gent-Wevelgem is niet langer één of andere voorbereiding maar één van de zes topkoersen van het klassieke voorjaar’, zegt koersdirecteur Hans De Clercq van Gent-Wevelgem. Nu alleen nog toppers vinden die de koers willen rijden, want: ‘Bij renners als Boonen en Devolder zit het erin gebakken dat ze de E3 Prijs moesten rijden om klaar te zijn voor de Ronde’, vreest De Clercq.

De organisatoren van de E3 Prijs Harelbeke verkozen niet mee te stappen in het project Flanders Classics dat Wouter Vandenhaute ze voorstelde. In plaats van zaterdag acht dagen voor de Ronde van Vlaanderen wilde Vandenhaute de E3 Prijs op woensdag voor de Ronde leggen. Dat zou dan ten koste gaan van de Driedaagse van De Panne. Voor de Driedaagse zou dan een plaats op de kalender worden gezocht in mei of juni.Zowel de organisatoren van de E3 Prijs als de Driedaagse hielden het been stijf en verkozen niet mee te stappen in het project Flanders Classics. “Het project is voor 80 procent gelukt”, zei Wouter Vandenhaute woensdagavond in de oude Eskimo-fabriek aan de Gentse zeehaven, waar Flanders Classics feestelijk werd gepresenteerd. “We willen voor 100 procent gaan. In de toekomst gaan we weer met alle partijen praten.”In afwachting verschuift Vandenhaute Gent-Wevelgem op de kalender. Werd die tot vorig jaar traditioneel op woensdag tussen Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gereden, dan neemt de koers nu de plaats in van de Brabantse Pijl, op zondag na de E3 Prijs.

Allures van echte klassieker

Dat is dan één week voor de Ronde van Vlaanderen. Bovendien wordt Gent-Wevelgem dit jaar 257 kilometer lang. In 2009 was dat nog 210 kilometer. Met een dubbele beklimming van Monteberg en Kemmelberg beperkte het aantal hellingen zich tot vorig jaar ook tot vier. In 2010 moeten liefst zestien hellingen worden beklommen. Zodat Gent-Wevelgem, meer dan de opwarming voor Parijs-Roubaix die de waaierkoers tot voor kort was, nu de allures van een echte klassieker krijgt.“Dat zijn we ook aan onszelf verplicht”, vindt koersdirecteur Hans De Clercq. “Drie jaar hebben we ernaar gestreefd om op zondag te worden gereden. Eindelijk is het zover. Gent-Wevelgem is niet langer één of andere voorbereiding maar één van de zes topkoersen van het klassieke voorjaar, even groot en belangrijk als Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Daarom hebben we 250 kilometer en zestien hellingen. Dat is heel wat anders dan de waaierkoers die we vroeger waren.”

Kiezen

Klinkt goed, maar het stelt de renners wel voor een probleem. Want wie wil één week voor de Ronde van Vlaanderen zowel E3 Prijs als Gent-Wevelgem rijden? “Twee koersen van dit niveau in één weekend is ver van een ideale situatie”, weet Wouter Vandenhaute. “Er zal gekozen worden”, beseft ook Hans De Clercq. Kiezen gebeurde natuurlijk ook tussen E3 Prijs en Brabantse Pijl. Het verschil is dat Gent-Wevelgem net als de Ronde van Vlaanderen voortaan door Wouter Vandenhaute wordt georganiseerd. En durven toppers als Boonen of Devolder dan Vandenhaute teleurstellen door voor de E3 Prijs te kiezen en weg te blijven uit Gent-Wevelgem?Hans De Clercq vreest het wel. Niet de E3 Prijs maar zijn eigen Gent-Wevelgem wordt misschien het slachtoffer van het schuiven op de kalender. “Bij renners als Boonen en Devolder zit het erin gebakken dat ze de E3 Prijs moesten rijden om klaar te zijn voor de Ronde. Ik denk dat Boonen Gent-Wevelgem links laat liggen en voor de E3 Prijs kiest.”

Dubbel startgeld

Al was het maar, zegt De Clercq, omdat organisatoren van de E3 Prijs Boonen desnoods het dubbele betalen om aan de start te komen dan Gent-Wevelgem kan of wil. “Onze sponsors zijn ons inderdaad zeer trouw”, knikt organisator Bart Ottevaere van de E3 Prijs die zich om Gent-Wevelgem niet de minste zorg lijkt te maken. “Ik denk dat Gent-Wevelgem zich meer zorgen maakt dan wij. We zijn niet bang om de kwaliteit van ons deelnemersveld. Bel me op 29 maart maar eens terug.” Hans De Clercq: “Ik hoop dat Wouter Vandenhaute snel een consensus vindt met de organisatoren van de E3 Prijs. Dat zou voor beide partijen het beste zijn.” (mg)