Direct naar artikelinhoud

40 miljoen euro wacht op u

Ruim 40 miljoen euro staat geparkeerd op zogeheten 'slapende rekeningen'. Via een website kan u nu checken of er niet ergens nog een spaartegoedje op u ligt te wachten. In totaal zijn er zowat 1,2 miljoen rekeningen waar de eigenaar niks van afweet.

Slapende rekeningen zijn bankrekeningen die om de een of andere reden in de vergetelheid zijn geraakt. Dat blijkt niet eens zo uitzonderlijk te zijn, gezien er zo'n 1,2 miljoen van dergelijke rekeningen bekend staan bij de Dienst Slapende Rekeningen van de Depositokas.

Grootouders die voor de kleinkinderen een rekening openden, maar het nooit hebben kunnen zeggen dat ze een spaarpotje hadden opgebouwd voor hun oogappel. Of jongeren die een rekening openen, en doorheen de jaren stomweg vergeten dat ze die hebben, of bij een verhuis vergeten de adreswijziging door te spelen aan hun bank.

Banken zijn sinds 2006 verplicht om actief de eigenaars van die rekeningen, en kluizen, op te snorren en hen attent te maken op het bestaan ervan. Pas als ze daar niet in slagen, moeten ze het geparkeerde geld overmaken aan een centraal register bij de Deposito- en Consignatiekas (DCK). Daar blijft het geld dertig jaar wachten op de rechtmatige eigenaar.

Vandaag staat er zowat 40 miljoen euro geparkeerd te wachten op die eigenaars. Een rekening wordt als 'slapend' gecatalogeerd indien er gedurende vijf jaar geen verrichtingen meer zijn gebeurd, en er in die tijd tussen de bank en de eigenaar geen contacten meer zijn geweest.

Erfgenamen

Wie twijfelt of hij effectief een rekening heeft staan waarvan het bestaan uit het geheugen is gewist, kan dat vanaf nu checken via de website slapenderekeningen.be. Een initiatief van de Federale Overheidsdienst Financiën. Met je elektronische identiteitskaart of met de token dat je gebruikt voor Tax-on-web kan je inloggen. Wie niet over internet beschikt kan steeds een aanvraagformulier opvragen, en terugsturen.

Voorlopig kan je enkel zoeken op je eigen naam, niet op de naam van (overleden) familieleden. Al wordt ook aan die optie gewerkt, meldt de dienst. Geen overdreven luxe, want bij een overlijden komt het maar al te vaak voor dat de overlevende partner doodeenvoudig niet meer weet dat de echtgenoot belegd had in obligaties of aandelen. Of u bent zonder het te weten erfgenaam van de inhoud van een kluis van die verre oom.

Opsporing verzocht

Reken u alvast niet meteen rijk. Zowat 99.000 slapende rekeningen hebben een saldo van 20 euro of meer en komen dus in aanmerking voor teruggave. Voor rekeningen van minder dan 20 euro worden immers geen opsporingen verricht. En dat wegens te hoge administratiekosten.

In het andere geval gebeurt de terugbetaling automatisch, nadat u uw rekeningnummer hebt ingegeven. Tenzij er nog extra bewijsstukken nodig zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een erfenis of als begunstigde van een levensverzekering.

Ook voor pensioenreserves staat een soortgelijk systeem in de steigers. Werknemers wisselen immers steeds vaker van onderneming, waardoor zij tijdens hun loopbaan bij verschillende ondernemingen pensioenrechten opbouwen. Pensioeninstellingen kunnen niet steeds die werknemers terugvinden, en werknemers vergeten soms dat ze ergens een aanvullend pensioen hebben opgebouwd.

De overheid heeft daarom de dienst Sigedis belast om een databank op te stellen van al die zogeheten tweedepijlerpensioenen. Sigedis werd opgericht als dienstbedrijf voor onder meer de administraties van de sociale zekerheid, financiën en de financiële controledienst FSMA. Het systeem zal allicht niet voor eind dit jaar operationeel zijn. Daardoor is het momenteel ook nog niet duidelijk hoeveel van die vergeten pensioenrechten ook in slapende toestand verkeren.