Direct naar artikelinhoud

Froome: 'Tour wordt zeven jaar lang mijn doel'

Christopher Froome, dé topfavoriet voor de komende Ronde van Frankrijk, maakt de komende zes, zeven jaar steevast een doel van de Tour, vertelt hij. Opmerkelijk, want Froome is niet de man van de grote uitspraken.

Zondagnamiddag werd Chris Froome in het skidorp Risoul gehuldigd als eindwinnaar van het Critérium du Dauphiné. Voor de Brit met Keniaanse roots meteen zijn vierde klassementszege in 2013, nadat hij eerder al de Ronde van Oman, het Critérium International en de Ronde van Romandië op zijn naam had geschreven. Alleen in de Tirreno moest Froome het onderspit delven tegen latere Girowinnaar Nibali.

Ondanks de reeds behaalde successen rust Froome niet op zijn lauweren. Daags na de slotrit in de Dauphiné zat de Skykopman alweer om tien uur 's morgens op de fiets. "Op naar de Tour, want ook deze wil ik winnend afsluiten", laat Froome in het Britse dagblad The Times niets aan duidelijkheid over. In hetzelfde interview laat Froome optekenen dat hij trouwens niet alleen dit jaar op de Tour mikt, maar dat ook de komende zes, zeven jaar zal blijven doen. "Niet dat ik uit ben op roem of erkenning voor wat ik doe. Nee, ik stel gewoon persoonlijke doelen in mijn carrière. En daarin scoort de Tour bijzonder hoog."

Een eindzege in een grote ronde heeft Froome nog steeds niet op zak. Vorig jaar ontpopte hij zich tot luxeknecht van Bradley Wiggins. Dit jaar zouden de rollen omgekeerd zijn, maar Sir Wiggins gaf inmiddels forfait met een knieblessure. Froome maakt er niet echt een drama van. "Enerzijds is de afwezigheid van Wiggins een minpunt", geeft hij toe. "Omdat het team meer respect in het peloton afdwingt met hem erbij. Alleen al omdat Bradley de titelverdediger is. Respect levert altijd wel wat voordeel op. Anderzijds... Dat 'Wiggo' er niet bij is, zorgt ervoor dat de voortdurende druk vanuit de media voor een groot deel wegvalt", klonk het diplomatisch.

Froome, die deze week al een paar Alpenritten verkende, past voor het Brits nationaal kampioenschap en trekt een weekje op stage naar het Franse Châtel. Extra wedstrijdritme heeft hij niet meer nodig. Het vertrouwen is groot, ook omdat hij in de Dauphiné weinig tegenstand ondervond van Alberto Contador, die in de Tour zijn grootste uitdager moet worden. "Soms viel hij aan, reed hij 20 meter voor ons, en viel hij opnieuw terug. Toegegeven, dat gaf een leuk gevoel."