Direct naar artikelinhoud

Vier sprints, vier keer Degenkolb

Vier op vier voor John Degenkolb. Het wordt een beetje voorspelbaar wie in de Ronde van Spanje de sprint wint. Zelfs Degenkolb krijgt het gevoel dat hij zichzelf herhaalt. 'Dank u wel ploegmaats. Ik weet het, ik zeg elke dag hetzelfde. Maar het is niet anders.'

Ploegmaat Marcel Kittel maakt zich al een beetje zorgen. Straks zit de ploeg met een alcoholprobleem, twitterde hij. "Haast elke avond zitten ze aan de champagne." Dat valt nogal mee. Het was gisteren rit nummer tien in de Ronde van Spanje. Vier keer nog maar is er gesprint. Maar vier keer was er tegen John Degenkolb niets te beginnen.

Vier etappezeges en de Vuelta is nog niet halfweg. Met een beetje geluk haalt hij Petacchi of Eddy Planckaert bij (vijf ritzeges in de Ronde van Spanje). Freddy Maertens won ooit dertien etappes in drie weken Vuelta. Die heeft John Degenkolb nog lang niet in zicht. In de eeuwige ranglijst van etappewinnaars in de Vuelta staat Degenkolb nu op een verdienstelijke 26ste plaats.

Tegen Degenkolb pleit evenwel dat de grote sprinters verstek geven voor de Vuelta. Bij afwezigheid van Mark Cavendish, Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen of André Greipel is hij koning eenoog in het land der blinden.

Voor Degenkolb spreekt dan weer zijn jonge leeftijd. Hij is nog maar een tweedejaarsprof. Gisteren stormde de 23-jarige politieman uit Erfurt al naar zijn tiende overwinning van het seizoen.

"Een beetje Erik Zabel en een beetje Mark Cavendish", zo werd Degenkolb vorig jaar in zijn toenmalige Highroad- ploeg beschreven. Daar mocht ook een tikkeltje Jan Ullrich bij. Dat was het grote idool in zijn tienerjaren. Op zijn dertiende was het een uitgemaakte zaak dat Degenkolb coureur zou worden. Zeven jaar later behaalde hij al zilver bij het WK voor beloften in het Australische Geelong. Marc Sergeant wilde hem naar België halen, maar Degenkolb koos voor Highroad. Hij kreeg er de bijnaam 'Johnny Depp'.

Vorige week ging Degenkolb volgens de berekeningen van Gianni Meersman met een snelheid ruim boven 75 kilometer per uur over de finishlijn. Op de fiets. Met 77 kilogram zwaar voor 1,80 meter groot heeft hij dan ook alles van een krachtpatser. Maar aaibaar is hij wel. Met een brede glimlach deed hij gisteren het verhaal van zijn overwinning. "Het was knokken voor een goede plaats in de sprint. Maar mijn vorm is goed. Nu moet ik zien hoe ik de bergen overleef." Degenkolb zit stevig in de groene trui als leider in de puntenstand. Die wil hij graag tot in Madrid dragen.

Rituitslag

1. John Degenkolb (GER) 4u47'24"

2. Nacer Bouhanni (FRA)

3. Daniele Bennati (ITA)

4. Gianni Meersman (BEL)

5. Manuel Cardoso (POR) zelfde tijd

Stand

1. Joaquim Rodriguez (SPA) 39u32'23"

2. Chris Froome (GBR) +53"

3. Alberto Contador (SPA) +1'00"

4. Alejandro Valverde (SPA) + 1'07"

5. Robert Gesink (NETH) +2'01"