Direct naar artikelinhoud

Tobback mag blijven

Het ziet ernaar uit dat Bruno Tobback toch kan aanblijven als sp.a-voorzitter, minstens tot de interne verkiezingen van juni volgend jaar. De luide roep om de voorzittersverkiezingen sneller te organiseren neemt af.

Dat er nu toch consensus groeit om Tobback te laten zitten, komt als een verrassing. De voorzitter ligt onder vuur sinds de tegenvallende stembusuitslag van 25 mei. Hij raakte aan de partijtop steeds meer geïsoleerd omdat hij alle vragen over een vervroegde voorzittersverkiezing afblokte. Tobback stond enkel toe dat de statutair geplande interne verkiezingen verschuiven van oktober 2015 naar juni van dat jaar. Op vragen om die timing nog te versnellen, kwam evenwel geen antwoord - met hevige interne strijd tot gevolg, zoals deze week maandag nog op het partijbureau.

Sinds dat partijbureau lijken ook de critici van Tobback zich er bij neergelegd te hebben dat de verkiezingen pas in juni zullen plaatsvinden. Hoewel de kritiek fel blijft, wordt voorrang gegeven aan de grondige hervorming en inhoudelijke verbreding waar de partij voor staat. Mede- en tegenstanders van Tobback zijn het erover eens dat het voorzitterschap "nu niet" de prioriteit moet zijn. Die boodschap zal ook weerklinken op de fractiedagen die de sp.a volgend weekend in Nieuwpoort houdt.

Daar moet de geplande vernieuwingsoperatie een draagvlak krijgen. De operatie werd de voorbije maanden voorbereid door Freya Van den Bossche, John Crombez en Ingrid Lieten. Ze heeft ook de zegen van voorzitter Tobback zelf. Ingezet zal worden op een bredere progressieve 'netwerkpartij', die meer prioriteit geeft aan immateriële waarden als duurzaamheid, diversiteit en pluralisme.

In principe kan Bruno Tobback dus minstens voorzitter blijven tot juni 2015. Zo kan hij zelf het gezicht blijven van de vernieuwde partij in de oppositie. Het is lang niet uitgesloten dat Tobback daarna alsnog voor een herverkiezing gaat. Eén tegenkandidaat diende zich al eerder aan: John Crombez, uittredend staatssecretaris en toekomstig Vlaams fractieleider. Ook die kandidaatstelling blijft tot nader order gehandhaafd.

>>8-9