Direct naar artikelinhoud

Japanse beurs op hoogste peil in vijf jaar

De beurs van Tokio sloot gisteren voor het eerst sinds augustus 2008 boven 13.000 punten. De hausse is het gevolg van het monetaire offensief dat de Japanse centrale bank vorige week inzette.

De Japanse beurs blijft maar verder borrelen op de cocktail van vers geld die de Japanse centrale bank sinds vorige week serveert. Met een winst van 2,8 procent tot 13.193 punten sloopt de Nikkei een belangrijke symbolische grens, en dat dus met dank aan de Nippon Ginko, die vorige week een koerswijziging van formaat aankondigde.

De centrale bank gaat tegen eind volgend jaar de geldhoeveelheid verdubbelen tot 270.000 miljard yen (2.100 miljard euro). Daarnaast wil ze haar portefeuille overheidsobligaties in diezelfde tijdspanne verdubbelen door maandelijks voor 7.000 miljard yen (54,5 miljard euro) schuldpapier in te slaan. Gisteren trapte ze dat laatste programma op gang door voor 1.200 miljard yen aan overheidsschulden in te te slaan.

"De Japanse centrale bank gaat in de praktijk drie van elke vier nieuw uitgegeven overheidsobligaties kopen", benadrukt Emmanual Normand, Japanspecialist van beurshuis Nomura. Dat haalt de rente op dat papier zo sterk naar beneden dat grote vermogensbeheerders als Mizohu Asset Management overschakelen naar Amerikaans staatspapier. De rente op staatspapier met een looptijd van 30 jaar ligt daar 206 basispunten hoger dan in Japan.

De kaalslag op de obligatiemarkt voedt ook de beurs. De reden voor de interesse voor exportaandelen zoals autobedrijven Toyota (+4,1 procent) en Honda (+3,7 procent) en elektronicabedrijven Sony (+5,7 procent) en Canon (+3,5 procent) valt daarbij niet ver te zoeken. De yen blijft maar verder wegglijden tegenover de dollar en de euro. De munt noteerde gisteren met een daling van 1,4 procent aan 128,5 yen per euro. Halfweg november was dat nog 101 yen.

In de financiële sector waren beleggers vooral tuk op verstrekkers van consumentenleningen en leasebedrijven (+9,6 procent), financiële tussenpersonen (+8,8 procent), vastgoedbedrijven (+5,6 procent) en banken (+4,2 procent). De defensieve sectoren zoals de farma- en voedingssector en nutsbedrijven lieten het relatief afweten.

Concrete signalen

"Dit is de tweede dag van paniekaankopen", merkt Normand op. "Maar nog altijd hebben een groot deel van de traditionele buitenlandse langetermijnbeleggers net als de binnenlandse beleggers de beursrally helemaal gemist. Het zijn vooral hefboomfondsen die daar volop van geprofiteerd hebben. Buitenlandse investeerders zijn nog altijd 35 procent onderwogen in Japan. En binnenlandse beleggers zitten wat binnenlandse aandelen betreft nog altijd op het laagste peil in ettelijke decennia."

Waarom zijn beide groepen nog altijd niet ingestapt? "Ze zeggen ons dat ze eerst concrete signalen van een Japans economisch herstel willen zien", aldus Normand. "Ze hebben zich al te veel verbrand aan een 'valse start'. Dat is een goed punt, maar het probleem is dat de beurs duidelijk een verwachtingsmachine is, en dat de aandelen dus al veel hoger zullen noteren op het moment dat die signalen komen."

De Japanstrateeg kijkt hoopvol uit naar de senaatsverkiezingen eind juli. Als de heersende LDP-partij van premier Shinzo Abe die wint en een meerderheid haalt, heeft ze de slagkracht om broodnodige hervormingen door te voeren aangezien de volgende verkiezingen pas over drie jaar plaatsvinden.