Direct naar artikelinhoud

'Optima zal belastingbetaler niet raken'

De put na het failissement van Optima Bank bedraagt 115 miljoen euro, en dat is meer dan verwacht. 'Het goede nieuws is dat de belastingbetaler hiervoor niet zal moeten opdraaien', zegt de curator.

"Er zit nog genoeg geld bij Optima om het personeel én het Garantiefonds terug te betalen",, verduidelijkt curator Hans De Meyer. "Dat Garantiefonds zorgt ervoor dat het grootste deel van de 8.000 spaarders bij Optima hun geld - minder dan 100.000 euro - zullen terugkrijgen. Wie meer dan 100.000 euro bij Optima had, zit wel met problemen. Overigens heeft nog geen 10 procent van de 9.000 aangeschreven klanten aangifte ingediend. Wat de vastgoedpoot van Optima betreft, ziet het er goed uit. Wij vermoeden dat Optima Global Estate een doorstart zal kunnen maken."

Met oprichter Jeroen Piqueur liggen de curatoren dan weer in de clinch. "Hij betwist dat hij borg stond voor Optima voor 20 miljoen euro, en betwist ook het bezwarend beslag op zijn eigendommen." Ze wijzen er ook op dat er een strafonderzoek loopt tegen Optima. "Ik zou niet zomaar op het hoofd van mijn kleinkinderen zweren (wat Piqueur in deze krant deed, red.) dat de bank geen enkele medewerking heeft verleend aan fiscale fraude."

Ondertussen laat Piqueur weten dat hij zeker aanwezig zal zijn in de Optima-commissie in Gent op 22 september. "Ik heb in de kranten gelezen dat ik daar uitgenodigd ben", zei hij al aan deze krant, "al heb ik zelf nog geen uitnodiging gekregen. Maar ik ben zeker van plan om te gaan."

Nochtans had Piqueur de commissie in Gent eerder al een "kluchtenkabinet" genoemd. "Dat is waar", zegt hij nu, "maar ik wil die kans gebruiken om uit te leggen dat ik wel degelijk iets betekend heb voor Gent. Dat is, volgens mij, toch veel belangrijker dan te weten wie met wie op een boot heeft gezeten of met wie ik champagne heb gedronken."

Luc Van den Bossche, die ook uitgenodigd is in de commissie, was niet bereikbaar voor commentaar.