Direct naar artikelinhoud

Duitsland in het hart getroffen

Een vrachtwagen is gisteravond op een Berlijnse kerstmarkt ingereden. Minstens negen mensen zijn om het leven gekomen, tientallen anderen zijn gewond geraakt. De Duitse politie gaat uit van een aanslag. Rond de Brusselse kerstmarkt worden extra straten afgesloten.

Omstreeks acht uur reed een vrachtwagen de Breitscheidplatz in de wijk Charlottenburg op. Daar, in het historische centrum van de stad, aan de populaire winkelstraat Kurfürstendamm, wordt een van de meestbezochte kerstmarkten gehouden. Volgens ooggetuigen kwam de vrachtwagen met Poolse nummerplaat met zowat 40 kilometer per uur het plein opgereden. Het voertuig reed 50 meter over het plein, ramde een paar stalletjes en kwam tot stilstand.

In de cabine zaten twee personen. De passagier kwam om het leven, de chauffeur sloeg te voet op de vlucht. De Duitse politie pakte een mogelijke verdachte op en riep de bewoners van de hoofdstad op om binnen te blijven. Over de identiteit van de daders was nog niets bekend. Het vervoersbedrijf dat eigenaar is van de vrachtwagen verloor in de namiddag al het contact met zijn chauffeur. Mogelijk werd die gecarjackt. De aanslag werd gisteravond niet officieel opgeëist.

De rit over het plein was misschien kort, de tol ervan liep snel op. De politie had het over minstens negen doden en tientallen gewonden. Dit doet heel erg denken aan wat er in juli van dit jaar in Nice gebeurde. Toen reed op de Franse nationale feestdag een vrachtwagen in op de feestvierende massa op de Promenade des Anglais: 86 mensen kwamen om het leven, terreurgroep IS eiste de aanslag op. Zoals 14 juli voor Frankrijk een nationaal symbool is, zijn de kerstmarkten dat voor Duitsland. Elk jaar lokken ze miljoenen binnen- en buitenlandse bezoekers.

Volgens de krant Die Welt was er al meerdere dagen sprake van dreiging met een aanslag op een van de kerstmarkten in de hoofdstad. Vorige week probeerde een 12-jarige Duits-Iraakse jongen een spijkerbom te laten ontploffen op de kerstmarkt van Ludwigshafen. Hij kreeg instructies van IS.

Extra betonblokken

De aanslag in Duitsland laat zich ook in ons land voelen. In Brussel laat de politie extra voertuigen en betonblokken aanrukken om een aantal extra straten in de buurt van de kerstmarkt af te sluiten. "De kerstmarkt is sowieso beveiligd", legt korpschef Guido Van Wymersch uit. "Maar sinds de aanslag in Nice hebben we plannen klaarliggen om die beveiliging nog op te trekken." Die plannen werden gisteravond in werking gesteld, ook al was er nog veel onduidelijkheid over wat er in Berlijn gebeurde. "Je moet niet wachten tot er iets gebeurt om in te grijpen", redeneert Van Wymersch.

In Antwerpen stuurde de politie twee extra teams naar de kerstmarkt, in Gent werden de manschappen opgeroepen tot extra waakzaamheid.

Op niveau 3

Het dreigingsniveau in ons land wordt niet verhoogd. Ook de Nationale Veiligheidsraad komt voorlopig niet samen. "We zitten op niveau 3, wat wil zeggen dat onze veiligheidsdiensten paraat staan", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). "We zien voorlopig geen link met België, maar blijven de situatie opvolgen."

Er komen dan ook geen algemene, nationale maatregelen om de kerstmarkten over het hele land te beschermen. Wel heeft Jambon de steden en gemeenten ingelicht over welke ingrepen ze kunnen doen. "Daar was vraag naar."

Volg alles op de voet op demorgen.be