Direct naar artikelinhoud

'Schilder- en regiewerk, een fijne combinatie'

Wonen.tv op Eén gaat voor een keertje over meer dan bouwen en verbouwen. Niet presentator Marcel Vanthilt, maar Katrien Vanderlinden maakt het programma instant interessant. Regisseur, artdirector, muurschilder en nu ook tv-gezicht.

Een vrouw die aan de slag gaat met een boormachine en als de handige Harry in huis creatieve oplossingen bedenkt voor allerlei klusprobleempjes. Hoe hang je een kader aan de muur? Hoe krijg je een deuk uit een houten vloer? Als Wonen.tv de traditionele rolverdeling wil doorbreken, lijkt het daar aardig in te slagen door Katrien Vanderlinden te casten. "Maar ik denk eigenlijk niet dat ze bewust op zoek waren naar een vrouw."

Vanderlinden (30), de vriendin van Steven Van Herreweghe, werkt al een kleine tien jaar in de Vlaamse tv-wereld, onder meer als regisseur op de VRT-nieuwsdienst en van programma's als Benidorm Bastards en Dagelijkse kost. Daarnaast richtte ze met Wonderwalls ook nog een eigen zaak op waarmee ze bij mensen thuis muurschilderingen gaat maken. Na het overlijden van David Bowie maakte ze bij Studio Brussel zo een 'Heroes'-herdenkingsmuur voor de zanger. "Ik ken de mensen die het programma maken al een tijdje en ik denk dat ze zo bij mij gekomen zijn. Ze wisten dus wel dat ik handig ben. Ik heb in ieder geval niet zelf gevraagd om op het scherm te komen met zo'n rubriek."

De stap van achter de camera naar ervoor was niet altijd even evident. "Als regisseur weet ik hoe het werkt om zoiets te maken. Ik hou ook graag de controle in eigen handen. Voor de camera leg ik mijn lot in de handen van een andere regisseur. Maar ik heb me proberen koest te houden."

Sinds Vanderlinden in 2006 voor het eerst voor de VRT begon te werken, legde ze een gevarieerd parcours af waarbij ze ook bij enkele productiehuizen aan de slag ging. Ook inhoudelijk valt er moeilijk een lijn te trekken met nieuws- en entertainmentprogramma's en werk voor Studio Brussel. Als achttienjarige student wist Vanderlinden al niet te kiezen - daarom koos ze voor het Narafi, waar je alle film- en tv-vakken kreeg - en ondertussen is dat nog niet veel veranderd. "Ik vind het gewoon leuk veel verschillende dingen te doen."

Smoel geven

En cours de route kwam er nog een extra job bij: artdirector, of mee nadenken over hoe een zender er moet uitzien. Vanderlinden dacht de voorbije jaren mee over de nieuwe styling van Eén, Canvas en Ketnet. "Dat is abstract, ja, en veel heeft te maken met persoonlijke smaak en wat op dat moment mooi is. Maar met esthetiek bezig zijn ontspant me: design, architectuur... Het is tof als je dat zelf mag bedenken. Waar staat die zender voor en hoe kun je daar een smoel aan geven?"

In het verlengde daarvan ligt Wonderwalls, waarbij Vanderlinden haar eigen ontwerpen op muren gaat schilderen. Het begon als hobby, maar met haar fraaie schilderijen is ze ondertussen uitgegroeid tot de nieuwe muze van veel interieurhipsters. Haar werk passeert alvast vaak op coole Instagram-accounts. "Het gaat goed, ja, zonder dat ik er promotie voor moet maken. Het is ook een fijne combinatie met het regiewerk. Ik werk graag in een team en die muurschilderingen maak ik alleen. Ik zie het als een soort van mindfulness. Dan denk je alleen daaraan en kun je je hoofd leegmaken."

De vele projecten zetten Vanderlinden in oktober vorig jaar aan om haar vaste contract bij de VRT op te zeggen en als freelancer te starten. Vroeger was dat bijna ondenkbaar, nu is het voor vele jongeren een logische stap. "Mijn vader werkt al meer dan 30 jaar op de VRT als monteur. Dat was zijn eerste job en hij werkt daar nu nog altijd op dezelfde dienst. Ik denk niet dat dat nog van deze tijd is. Hoe vaak weet je wat je wilt doen voor de rest van je leven als je afgestudeerd bent? Ik vind het leuk eens iets te tekenen, dan te schilderen en dan weer te regisseren. Het freelancersbestaan is altijd wat onzeker, maar ik heb veel aanvragen voor projecten. Dat valt dus goed mee. En als dit niet meer lukt, zou ik wel iets anders creatiefs vinden waarmee ik mijn brood kan verdienen."

Maar nu is het dus even Wonen.tv, waar ze deze avond haar debuut op het scherm maakt. Een debuut dat voor wat spanning zorgt, maar waar haar toekomst niet van afhangt. "Als het hierbij blijft, is dat ook goed. Ik zal nog genoeg andere dingen doen waarin ik mijn creativiteit kwijt kan."

Wonen.tv, vanavond om 20.40 uur op Eén