Direct naar artikelinhoud

standpunt

Chef politiek
@jonasmuylaert

Alleen of toch maar met z'n tweeën? Dat is de grote vraag die links zich dezer dagen in Antwerpen stelt. Voor sp.a en Groen zijn de kopstukken, Tom Meeuws en Wouter Van Besien, ondertussen dan wel bekend, de lastigste vraag moet nog beantwoord worden: gaan de twee partijen in kartel naar de kiezer, of toch maar alleen.

Het is een knoop die moeilijker door te hakken valt dan op het eerste gezicht lijkt. Sp.a en Groen hopen stiekem samen op een 'positief links alternatief' dat de almachtige N-VA van de troon kan stoten. Samen sta je sterk, is het motto. Al klopt dat niet altijd, en zeker niet bij verkiezingen.

Kijk maar naar de vorige kiesstrijd in Antwerpen. Het kartel tussen sp.a en CD&V verloor toen met zware cijfers van N-VA en barstte uiteindelijk toen de eerste de laatste van verraad beschuldigde. Ook deze keer is niet gezegd dat 1+1=3 zou zijn. Groen zou wel eens kiezers kunnen verliezen als het zich bindt aan de socialisten. Na het 'pragmatisch linkse' bestuur van Patrick Janssens en zijn rechten- en plichtenverhaal, vragen heel wat groenen zich af waarvoor de sp.a nu eigenlijk staat. Geen wonder dus dat er bij Groen nogal wat scepsis is om vijf jaar na Janssens samen in zee te gaan.

Bovendien riskeert zo'n kartel een 'perte totale' als het in 2018 verliest van De Wever. Als dan blijkt dat zelfs verenigd links niet in staat is te winnen van N-VA, verliest het in één klap alle geloofwaardigheid. Net zoals Filip Dewinter alle relevantie verloor toen hij in 2006 de duimen moest leggen tegen Janssens.

Het zijn ongetwijfeld interessante afwegingen die beide partijen nu moeten maken, maar het valt voor hen te vrezen dat ze zonder voorwerp zijn. Bart De Wever is met zijn N-VA immers untouchable in Antwerpen. Zolang hét boegbeeld van N-VA op het Schoon Verdiep resideert en het huidige stadsbestuur geen calamiteiten begaat, wordt het zeer moeilijk om De Wever uit het stadhuis te jagen.

Al is ook aan die theorie een voorwaarde gekoppeld: De Wever moet dan wel weinig schrik hebben van de linkerzijde, hij houdt maar beter zijn eigen rechterzijde in het oog. De laatste peilingen in Antwerpen lieten al uitschijnen dat het huidige bestuur zijn meerderheid kan verliezen. Dat komt omdat N-VA haar twee kleine broertjes, Open Vld en CD&V, weinig ruimte laat om te groeien. Dat kan frustratie opwekken, zeker bij CD&V, waar een nieuwe linksere generatie opstaat. In dat geval zou het voor De Wever wel eens 1+1+1=1 kunnen zijn.