Direct naar artikelinhoud

Ethiopische topatleten lopen in dopingstorm

Na de Keniaanse blijft nu ook de Ethiopische atletiek niet van dopingperikelen gespaard. Negen sporters moeten zich verantwoorden voor verboden middelen in hun lichaam.

Eerst kwam het bericht dat Abeba Aregawi (25), geboren in Ethiopië en sinds 2012 genaturaliseerd tot Zweedse, tijdens een onaangekondigde controle in haar vaderland positief had getest. Aregawi was wereldkampioene op de 1.500 meter in 2013. Gisteren meldde Solomon Meaza, secretaris-generaal van het Ethiopische antidopingagentschap, dat een onderzoek is geopend naar negen Ethiopische atleten wegens vermeend dopinggebruik. Hij gaf de namen niet vrij, maar deelde wel mee dat vijf onder hen "topatleten" zijn.

Zij moeten nu uitleggen hoe de ontdekte verboden substanties in hun lichaam zijn geraakt. Om welke producten het gaat, is voorlopig niet bekend. Meaza speelde de dossiers ook al door naar het wereldantidopingagentschap WADA, dat de internationale atletiekfederatie IAAF inlichtte. Het is afwachten of Genzebe Dibaba (25), wereldrecordhoudster en wereldkampioene op de mijl, buiten schot blijft.

Het schandaal brengt de woorden van de Russische makelaar Andrej Baranov in herinnering, die na de schorsing van de Russische atletiekbond verklaarde dat het onrechtvaardig zou zijn om alleen maar te focussen op Rusland. Ook Kenia en Ethiopië moesten aan een grondig onderzoek worden onderworpen. "Hun beste atleten verdienen nog veel meer dan de Russen en ze worden slechts mondjesmaat gecontroleerd."