Direct naar artikelinhoud

Britse CEO verdiende nu al jaarloon werknemer

Het jaar is amper zes dagen jong en fat cat tuesday is al achter de rug. Op die dag heeft een gemiddelde Britse CEO meer verdiend dan een werknemer van zijn bedrijf.

Fat cat tuesday. Zo werd de dag gedoopt waarop de gemiddelde topman van een Britse beursgenoteerde onderneming meer heeft verdiend dan een doorsneewerknemer. De actiegroep High Pay Centre wil daarmee een statement maken omtrent de (te) hoge verloning en bonussencultuur in de Angelsaksische wereld.

Elk jaar in de eerste week na nieuwjaarsdag komt de actiegroep met haar berekening, waarbij ze het gemiddelde loon van de CEO's vergelijkt met het inkomen van een voltijdse werknemer. Op basis van het aantal uren dat een CEO moet werken voor zijn riante vergoeding komt de denktank tot zijn uitkomst.

Dit jaar dus is de voorbije dinsdag (gisteren) de dag waarop die CEO's evenveel hebben binnengerijfd als hun personeel dat daarvoor een gans jaar moet werken. Vorig jaar hadden we overigens een fat cat wednesday, wat betekent dat de loonkloof is toegenomen, aldus het High Pay Centre.

De denktank geeft aan dat zijn methode niet perfect is, maar wel kan bogen op een consequente aanpak van jaren. Voor dit jaar schatten ze dat de topbestuurders zowat 1.260 pond (1.705 euro) per uur verdienen, wat maakt dat ze na 22 uur werken evenveel hebben verdiend als de werknemer die een gemiddeld salaris heeft van 27.645 pond (37.430 euro).