Direct naar artikelinhoud

Ramblas? Dat is een logische plaats

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA had twee maanden geleden nog expliciet gewaarschuwd voor een aanslag op de Ramblas. Het is een zoveelste symbolische plek die dient als doelwit voor de terreur van IS.

Over heel Europa kiezen terroristen van IS doelbewust symbolische plekken uit om toe te slaan. Nu op de Ramblas in Barcelona, de populaire, kilometerslange winkelstraat. Zelfs op 'gewone' weekdagen barst het er van de toeristen. En dus was het niet zo onlogisch dat IS er op een dag zou toeslaan. Terreurexperten hadden daar al vaker voor gewaarschuwd. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA had twee maanden geleden zelfs gepreciseerd dat de Ramblas vermoedelijk het doelwit voor een terroristische aanslag zou zijn.

"Een zoveelste logische plek", zegt onderzoeker en terreurexpert Pieter Van Ostaeyen. "Op klaarlichte dag toeslaan op zo'n drukke plaats. Met een wagen inrijden op de massa. Het is heel opportunistisch, en ook heel makkelijk." En de daders voeren uit wat een van hun kopstukken, Abu Mohammed al-Adnani, in zijn laatste audioboodschap verspreidde: "Vermoord ze op elke mogelijke manier. Sla hun hoofd in met een steen, slacht ze af met een mes, of rij eroverheen met een wagen. Gebruik een vrachtwagen als een grasmaaier en rij eroverheen."

Bij de aanslag in Nice, vorig jaar op de Franse nationale feestdag, reed een vrachtwagen over de welbekende Promenade des Anglais. Op de manier die al-Adnani had beschreven. Er vielen toen 86 doden. Een paar maanden later, in december 2016, deed een terrorist dat nog eens over op de kerstmarkt in Berlijn. Later volgde Westminster Bridge in Londen, waar met een auto werd ingereden op een groep mensen. En Stockholm. En opnieuw Londen, op de London Bridge en Borough Market.

Tonen dat IS nog steeds actief is

Dat ze het doen op dergelijke toeristische trekpleisters, is volgens Van Ostaeyen niet onlogisch. "De makkelijkste manier om een land of streek te ontwrichten is de economie lam te leggen. En hoe doe je dat? Door het toerisme hard te treffen." En liefst op symbolische plekken. "Plekken die bekend zijn over de hele wereld." Met dit in het achterhoofd is het volgens Van Ostaeyen nog lang niet gedaan. "Zelfs al ligt hun organisatie op apegapen, toch willen ze met dit soort bloedige aanslagen laten zien dat ze er nog steeds zijn. En dit zal ons nog jaren achtervolgen. Zelfs al schakelen we hen op het terrein uit, zolang er jihadisten dwepen met hun ideeëngoed, hun gedachtegoed en hun filosofie, zullen dit soort aanvallen blijven bestaan."