Direct naar artikelinhoud

De Vlaeminck voelt hete adem Boonen

Brussel l Met vier overwinningen is Roger De Vlaeminck nog altijd Monsieur Paris-Roubaix. Ná zijn vierde zege in 1977 zag hij zijn gewezen ploegmaat Francesco Moser en Johan Museeuw heel dicht komen. Nu voelt De Vlaeminck de hete adem van Tom Boonen in zijn nek. 'Ik zie het niet graag gebeuren dat Boonen naast mij komt, laat staan me zou voorbijgaan.'

De manier waarop Tom Boonen zijn derde Parijs-Roubaix in vijf jaar tijd won, sprak Roger De Vlaeminck erg aan. "Hij was veruit de beste. Boonen knapte onderweg het meeste werk op en liet Pozzato niet aan zijn achterwiel komen. 'Pippo' die zes seconden niet kon dicht rijden, woog te licht voor deze Boonen. Tom is de verdiende winnaar."

De Vlaeminck maakt één bedenking. "Als zijn tegenstanders overeind waren gebleven op de fiets, had Tom het allicht moeilijker gehad, maar daar hoeft hij zich niets van aan te trekken. Een renner moet maar op zijn fiets blijven. Vallen is geen excuus. Ik vond het erg belachelijk hoe Flecha, Hoste, Vansummeren en Hushovd tegen de kasseien smakten. Die jongens zouden beter tijdens de wintermaanden wat veldritten rijden om stuurvaardiger te worden. Dat Hoste recht tegen Flecha aanrijdt, gaat er bij mij niet in. Zo'n val moet je kunnen vermijden. In een gelijkaardige situatie sprong ik over de fiets van Flecha en verloor geen seconde. Nys zou dat ook doen. Ik zeg niet over een lichaam, maar over een fiets moet je al rijdend kunnen wippen."

Intussen heeft Boonen drie kasseien in zijn trofeeënkast staan en is hij nog één overwinning verwijderd van het record van Roger De Vlaeminck. "Hij komt verraderlijk dicht", beseft De Vlaeminck. "Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn twee wedstrijden die hem volledig op het lijf geschreven zijn. Maar ik ben erg op mijn record gesteld en ik zou niet graag hebben dat ik mijn vier zeges moet delen met Tom, laat staan dat hij nog beter zou doen. Als hij mijn record van de tabellen haalt, zal dat wel verdiend zijn. Ziek zal ik er niet van worden, maar ik zal er toch een uurtje van wakker liggen. Ja, het zou steken."

"Iedereen zegt wel dat records er zijn om gebroken te worden. Dat is zo, maar een record moeten afstaan, zal toch pijn doen. Ik hoorde Miel Puttemans ooit zeggen dat hij blij was dat zijn wereldrecord gebroken was. Zever toch." (tl)

Roger De Vlaeminck:

'Dat Hoste recht tegen Flecha aanrijdt, gaat er bij mij niet in. Zo'n val moet je kunnen vermijden'