Direct naar artikelinhoud

'Fame'-regisseur Alan Parker jureert op Film Fest Gent

Film Fest Gent heeft de jury voor zijn 42ste editie voorgesteld. De Britse regisseur Alan Parker (71) wordt juryvoorzitter en volgt daarmee auteur Bret Easton Ellis op.

"Als je niets te zeggen hebt, moet je geen films maken." Voor Sir Alan Parker, de Britse regisseur die de jury van het 42ste Film Fest Gent zal voorzitten, mag het duidelijk zijn: als films geen punt maken, kunnen ze ook niet scherp zijn. "Vandaar dat hij een aantal kritische films maakte die de schaduwzijde tonen van de American dream, zoals Mississippi Burning en Come See the Paradise", verklaart Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent. "Maar ook in zijn laatste film, The Life of David Gale, trok hij nog van leer tegen de doodstraf. Hij schuwt de controverse niet."

Maar Parkers cv laat zich niet enkel door harde drama's kenmerken. Variatie is troef in het oeuvre van de Britse filmmaker, die al in zijn tienerjaren ervaring opdeed als regisseur van tv-commercials. In de late jaren 70 maakte Parker naam met een aantal muzikale films, zoals Bugsy Malone, waarin kindacteurs gangsters uit het Chicago van de jaren 30 vertolken, en de klassiekers Fame en Pink Floyd: The Wall.

Dat de in Londen geboren filmmaker heel wat succesfilms maakte in de VS, heeft hem echter niet minder sceptisch gemaakt voor de Hollywood-machine. "Ze hebben toegestaan dat de sterren de boel overnemen, en voor alle anderen kan dat pure miserie betekenen", zegt Parker over zijn ervaringen in het mekka van de film. "De waarheid is dat hun job niet belangrijker is dan die van de camera-assistent of de kostuumontwerper."

Mooi gezelschap

Parker zoekt de controverse wel minder bewust op dan American Psycho-auteur Bret Easton Ellis, die vorig jaar de jury voorzat en meteen verklaarde dat openingsfilm The Loft de stomste film was die hij ooit had gezien, maar aan een kritische mening zal het de man dus niet ontbreken. Bovendien krijgt Parker, die in 1991 al in de jury van het Filmfestival in Cannes zetelde, de steun van heel wat eigenzinnige stemmen in de filmwereld. De andere juryleden zijn auteur en filmmaker Marjane Satrapi (Persepolis), arthouse-regisseuse Caroline Strubbe (Lost Persons Area, I'm The Same, I'm Another), Colombiaans cineast Franco Lolli (wiens Gente de Bien vorig jaar de hoofdvogel afschoot in Gent) en Nederlands criticus Boyd van Hoeij, die recensies schreef voor Variety en The Hollywood Reporter.

Het Film Fest Gent vindt dit jaar plaats van 13 tot 24 oktober en wordt geopend met Robin Pronts debuutfilm D'Ardennen