Direct naar artikelinhoud

Boko Haram geselt Nigeriaanse verkiezingen

De extremistische terreurgroep Boko Haram heeft in Nigeria al zeker 41 mensen gedood in een poging de verkiezingen in Nigeria te verstoren. Uit angst durfden zeker honderden mensen niet naar de stembureaus om hun stem uit te brengen.

De aanslagen van Boko Haram hadden plaats in het noordoosten van Nigeria. Het leger had een dag eerder nog verklaard dat het alle extremisten uit de grote centra had weten te verdringen, inclusief het hoofdkantoor van het zogenoemde islamitische kalifaat.

Ondanks de aanslagen van Boko Haram brachten miljoenen mensen hun stem uit op een van de veertien presidentskandidaten. Bij de stembureaus stonden lange wachtrijen. Bijna 60 miljoen Nigerianen zijn stemgerechtigd.

Niet eerder was de strijd in Nigeria zo spannend. Voor het eerst is er een serieuze kans dat een uitdager (voormalig dictator Muhammadu Buhari) de zittende president (Goodluck Jonathan) zou kunnen verslaan.

Nigerianen die zaterdag niet konden stemmen vanwege technische mankementen bij de stembureaus, konden dat gisteren alsnog doen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. Op sommige plaatsen werkten de kaartlezers die nodig zijn voor het stemmen niet naar behoren. Voordat mensen in Nigeria kunnen stemmen, moeten ze zich registreren met behulp van een biometrisch pasje met vingerafdrukken. Maar dat werkte niet overal. President Goodluck Jonathan moest zaterdag zelf twee keer langs het stembureau, omdat de registratie niet lukte.

De eerste uitslagen worden in de loop van de dag verwacht.