Direct naar artikelinhoud

Weens theater bestelt stuk over moord op Fortuyn

Het prestigieuze Weense Burgtheater wil volgend jaar een toneelstuk over de moord op Pim Fortuyn op het programma zetten. De vermaarde Oostenrijkse auteur Robert Menasse is gevraagd om het stuk te schrijven. Dat meldt het Nederlandse persbureau ANP.

Menasse, buiten Oostenrijk vooral bekend door zijn filosofische roman Zalige tijden, breekbare wereld, zorgde in 2000 voor controverse toen hij het aantreden van een regering van conservatieven en rechtspopulisten in zijn land als "een stap vooruit" bestempelde. "We hebben een conservatieve regering gehad met een rechtse oppositie", schreef Menasse toen. "Nu krijgen we een conservatieve regering met een linkse oppositie. Dat is vooruitgang."

Uitgangspunt van Menasses stuk wordt naar verluidt een politieke moord, gepleegd om een niet-democratisch bewind te voorkomen. Wanneer het stuk over de moord op Fortuyn voor het eerst in het Burgtheater wordt opgevoerd, is nog niet bekend.

Het Burgtheater is het meest gerenommeerde theater van Wenen. Burgtheater is overigens ook de titel van een toneelstuk van die andere bekende Oostenrijkse auteur, Elfriede Jelinek.

Menasse is niet de eerste auteur die aan de slag gaat met dit materiaal. Zo werkt de Nederlandse thrillerschrijver Tomas Ross in opdracht van de Vara aan een tv-film over de moord op Pim Fortuyn. De tweedelige film moet in het voorjaar van 2003 op de Nederlandse televisie worden uitgezonden. Regisseur wordt de gevreesde columnist Theo van Gogh. Behalve een tv-film over Fortuyn is Ross ook van plan een boek te schrijven over de geruchtmakende moord op de populaire politicus. Pim Fortuyn werd op 6 mei van dit jaar neergeschoten in Hilversum. De moord zorgde in Nederland voor nooit eerder geziene emoties. (JdP)